Otvara se izložba „Milan Ogrizović i kazalište”

Izložba posvećena senjskom književniku otvara se sutra u 13 sati na tvrđavi Nehaj povodom Dana grada Senja

SENJ Retrospektivna izložba „Milan Ogrizović i kazalište” osmišljena je kao prikaz svestrane umjetničke, ali i nastavničke djelatnosti književnika, kazališnoga čovjeka i pedagoga Milana Ogrizovića povodom 140. godišnjice njegova rođenja. Ogrizović kao književnik, dramatičar i kritičar, ali i lektor, dramaturg, esejist, polemičar i satiričar, stvarajući tijekom prvih dvadeset godina 20. stoljeća, svojim je žanrovski i stilski raznolikim opusom obilježio povijest hrvatskoga, pogotovo zagrebačkog, kazališta i književnosti, a njegova djela obogaćuju hrvatsko kazalište i u novome tisućljeću.

Na izložbi će se prikazati autorovi rukopisni dramski tekstovi, libreta i pripadne partiture, redateljske knjige, kazališne cedulje, kazališni plakati, kazališna dokumentacija koja svjedoči o Ogrizovićevoj širokoj kazališnoj djelatnosti, kazališne fotografije, scenografske i kostimografske skice, umjetnički portreti, snimke kazališnih predstava, pa i kostimi Ljubice Wagner, istaknute kostimografkinje i, ujedno, unuke Milana Ogrizovića.

Autorica je izložbe Anamarija Žugić uz mentorstvo Martine Petranović. Vizualni identitet pratećih materijala izložbe potpisuje Mario Aničić.

Izložba se otvara sutra u 13 sati u prostoru tvrđave Nehaj u povodu Dana grada Senja. Na otvorenju izložbe govore gradonačelnik grada Senja Sanjin Rukavina, autorica izložbe Anamarija Žugić i Ljubica Wagner, Ogrizovićeva unuka i poznata hrvatska kostimografkinja. Izložba ostaje otvorena do 24. svibnja.