Pet njemačkih obitelji desetljećima vjerni gosti Crikvenice

TZ Grada Crikvenice zahvalila se na prigodnoj svečanosti gostima koji dolaze na odmor po 40, 50, 60 godina

CRIKVENICA Turistička zajednica Grada Crikvenice i Grad Crikvenica zahvalili na prigodnoj svečanosti zahvalili su njemačkim turistima koji su desetljećima vjerni gosti Crikvenice. Susret je organiziran u hotelu Esplanade, a prisustvovali su im i iznajmljivači. Prigodne poklone gostima i iznajmljivačima uručili su direktorica TZ Grada Crikvenice Marijana Biondić i gradonačelnik Crikvenice Damir Rukavina.

Obitelj Schidlowski iz Bonna u Crikvenicu dolazi 60 godina iz Bonna. Prvi put, 1962. godine, odsjeli su u hotelu Crikvenica. Sljedeće godine nije bilo mjesta u hotelu pa su odsjeli u privatnom smještaju kod obitelji Stojčić u Crikvenici. Obitelji su se toliko povezale tijekom godina da je Schidlowski sinu domaćina postao krsni kum. Nakon smrti supruge, naš vjerni crikvenički gost je nastavio dolaziti s kćerkom i odsjedao najčešće u hotelskom smještaju od Dramlja do Crikvenice. Posljednjih 12 godina gost je hotela Grand odnosno današnjeg hotela Abalone u Dramlju.
Zašto dolazi u Crikvenicu? Zbog ugodne klime, gostoprimstva i prijateljstva. Na pitanje što mu nedostaje, odgovor: pivnica u Dramlju.

Gospođa Engelhard iz Nürberga je s roditeljima prvi put u Crikvenicu došla 1973. godine. Od tada boravi uvijek u istom smještaju, kod obitelji Dragšić. Kasnije je dolazila s prijateljicama, a poslije sa suprugom i sinom. Obitelj je to koja ode i u druge zemlje na godišnji odmor, ali se svake godine vraćaju i u Crikvenicu. Gošću iz Nürberga u Crikvenici najviše privlači prijateljstvo s iznajmljivačima. Voli otići na izlete (Istra, Krk, Plitvice, Gorski kotar…), ali je najsretnija kada se vrati kod iznajmljivača u Crikvenicu. Svoju ljubav prema Crikvenici je prenijela i na sina koji je i ove godine bio tu, ali sa svojom suprugom. Njegov prvi dolazak kod obitelji Dragšić bio je još u majčinom trbuhu.

Godine 1974. obitelj Merkl je prvi put posjetila Crikvenicu s još tri para prijatelja. Odsjeli su u hotelu International, kao i sljedeće godine. Od 1976. su redoviti gosti kod gospođe Dragšić u Crikvenici. Vole odlaziti taxi boatom na izlete (Klimno, Vrbnik…). Ono što im je presudno, radi čega dolaze u Crikvenicu jesu ljudi, priroda i čisto more, ali i prijateljstvo koje su razvili sa svojom iznajmljivačicom. Vole jesti u raznim restoranima, istraživati okolinu, ali su uvijek vjerni jednoj plaži, plaži Podvorska.

Obitelj Fischer je u Crikvenicu stigla prvi put 1978. godine, na poziv iznajmljivača koji je tada radio u Njemačkoj. Znali su iz Glückstadta voziti 1.400 kilometara u komadu, kako bi čim prije stigao u Crikvenicu, koja je bila i destinacija njihova medenoga mjeseca. A gdje je najbolje proslaviti srebrni pir? Također u Crikvenici. Ističu kako su oduvijek prijateljima opisivali ljepote Crikvenice, a kada su i oni došli, ostali su oduševljeni. Preporuka prijatelja je zasigurno najbolja promocija destinacije.

Od 1981. godine obitelji Czarnecki dolazi iz njemačkoga grada Idar-Obersteina. Svoje nove prijatelje, kako naglašavaju, našli su u obitelji Galjanić. Njihova priča ima pomalo komičan početak. Naime, gospodin Czarnecki je uplatio preko njemačke turističke agencije smještaj u Crikvenici. Kada je došao sa suprugom u smještaj, shvatio je da im to nikako ne odgovara. Dok se gospodin Czarnecki žalio u crikveničkoj turističkoj agenciji i tražio novi smještaj, u prostoriju je istovremeno ušao Galjanić s ciljem da pita traži li netko smještaj. I tada se rodilo prijateljstvo koje traje i danas.