Počeli radovi na proširenju trajektne luke Stinica

Tijekom rujna priprema se gradilište, a potom kreću intenzivniji radovi

STINICA Započeli su građevinski radovi u sklopu realizacije projekta Trajektno pristanište nova rampa unutar lučkog područja Lučke uprave Senj u uvali Stinica. U početnoj fazi radova radi se na obilježavanju gradilišta, dopremi i mobilizaciji radnih strojeva, iskolčenja trase… Nakon organizacije gradilišta koja je predviđena da traje do prvih dana listopada, pristupit će se zemljanim radovima, podmorskim i nadmorskim iskopima koji će trajati malo više od 200 dana. Nakon toga slijede armiračko – betonski radovi koji su kruna projekta, a trebali bi trajati 198 dana. Postavljanje pilota u tlo trajat će 90 dana te preostali radovi finalizacije još nešto manje od 300 dana.

Važno je napomenuti da se dobar dio navedenih radova odvija u isto vrijeme te da nije riječ o kumulativnom zbrajanju dana trajanja gradnje. Prvi veći dio projekta na terenu kreće ubrzo u realizaciju, a riječ je o postavljanju 19 pilota koji čine bazu nove rampe. Izvođač radova je Pomgrad inžinjering iz Splita.

Vrijednost ugovora (bez PDV-a) je gotovo 11 milijuna kuna dok je rok izvođenja radova i završetka ugovora 15 mjeseci od dana uvođenja u posao. Izgradnja nove rampe će se osigurati minimalni gaz od pet metara, što će omogućiti istovremeno pristajanje dva projekta broda, bočno vezivanje na gatu te priključak vode i struje. Projekt izgradnje nove rampe obuhvaća izgradnju dvije neovisne konstruktivno tehnološke cjeline: dio obale koji obuhvaća rampu površine 371 m2 te dio obale koji obuhvaća dvije utvrdice i pristupne pasarele površine 200 m2.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 19 milijuna kuna, a ukupni prihvatljivi troškovi iznose 16 milijuna kuna. Ukupno trajanje projekta iznosi 30 mjeseci. Nositelj projekta je Lučka uprava Senj. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda.