Počinje uređenje atrija dvorca Nova Kraljevica

Radovi vrijedni 2,4 milijuna kuna potrajat će pet mjeseci

KRALJEVICA Nakon uređenja fasade i okoliša dvorca Nova Kraljevica došao je red i na obnovu atrija simbola Kraljevice. Grad Kraljevica je kao naručitelj radova i partner Primorsko-goranske županije u sklopu projekta Kulturno-turistička ruta Putovima Frankopana svečano potpisao ugovor s izvođačem, firmom Citadela s Hreljina. Potpis je stavljen i na ugovor s firmom Karloline-Kling iz Rijeke, zaduženom za nadzor. Na svečanom potpisivanju bili su nazočni predstavnici izvođača Marinko Kučan i nadzora Marinko Prostran.

Radovi vrijedni 2,4 milijuna kuna obuhvaćaju obnovu oštećene žbuke, probijanje i zatvaranje otvora, obnovu kamene plastike i zidnog oslika te elektroinstalaterske radove rasvjete prvog kata. Obnovit će se unutarnje pročelje prvog kata, galerija na prvom katu dvorca te stepenice koje vode do prvog kata dvorca. Radovi će potrajati pet mjeseci.

Uspjeli smo uvrstiti atrij u projekt, istaknuo je gradonačelnik Čandrlić

Gradonačelnik Kraljevice Dalibor Čandrlić je izrazio zadovoljstvo što se uređenje atrija uspjelo uvrstiti u projekt obnove dvorca. U to mnogi nisu vjerovali, podsjetio je Čandrlić. Uređenje atrija, kao komponenta Grada Kraljevice u sklopu projekta Putovima Frankopana, inicijalno nije bilo planirano, i predstavlja rezultat naše upornosti, vizije i neodustajanja.
Zahvaljujem svima koji su mi dali podršku, svima koji su zajedno sa mnom vjerovali da bi mogli u projekt uvrstiti uređenje atrija. Zaposlenicima Grada, projektantici Martini Gudac, Konzervatorskom Odjelu u Rijeci na čelu s Biserkom Bilušić Dumbović, Primorsko goranskoj županiji, SAFU te Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova europske unije.

Županijska pročelnica za kulturu, sport i tehničku kulturu Sonja Šišić je zahvalila na suradnji Gradu Kraljevici, podsjetila da će se u uređenje dvorca Nova Kraljevica uložiti 24 milijuna kuna, a da je cjelokupni projekt Putovima Frankopana vrijedan 64 milijuna kuna, od čega je 47 milijuna bespovratnih kuna stiglo iz Europe.
– Ne obnavljamo samo dvorce već radimo na promociji frankopanske baštine, istaknula je pročelnica Šišić.

Čandrlić, Šišić, Kučan i Prostran

Borba s izvođačima

Prvi čovjek Kraljevice istaknuo je i značaj izvođača i naznačio probleme s kojima se susreće obnova dvorca.

– Siguran sam da će s ovim izvođačem radove izvesti u roku, što nije uvijek slučaj s drugim izvođačima, s kojima kroz projekt vodimo borbu, rekao je Čandlić.

error: Content is protected !!