Policija održala predavanje o sigurnosti u turizmu za šefove Jadrana

Policija održala predavanje o sigurnosti u turizmu za šefove Jadrana

FOTO: PU primorsko-goranska

Upozoreno je gdje se mogu očekivati nedjela i kako se zaštiti. Naglašeno je da niti jedna zemlja ne može imati koristi od turizma ako paralelno ne razvija i segment sigurnosti kao sastavni dio standardne turističke ponude

Crikvenica – Policijski službenici Odjela prevencije Policijske uprave primorsko-goranske u suradnji s nadležnim policijskim postajama nastavljaju s organizacijom i provedbom niza preventivnih aktivnosti s ciljem povećanja razine sigurnosti kako građana i njihove imovine, tako i turista. Tako je u dogovoru s tvrtkom Jadran d.d. iz Crikvenice u njihovom hotelu „Esplanada“ održano edukativno predavanje za voditelje hotela i kampova koji posluju u sklopu tvrtke. Predavanje „Sigurnost s određenih aspekata policijskih poslova“ održali su policijski službenici Dario Tonković iz Odjela prevencije i Vlado Horvat, pomoćnik načelnika Policijske postaje Crikvenica.

Kroz predavanje je naglašeno kako se najčešći oblici kaznenih djela u turističkim mjestima za vrijeme trajanja turističke sezone odnose na kaznena djela krađa, teških krađa, teških krađa provaljivanjem i drskih krađa, a posebice se navedena djela događaju na javnim mjestima kao što su kupališta, plaže i kampovi. Osim na navedenim mjestima, počinjenja tih djela su vrlo česta i u objektima koji pružaju usluge smještaja gostiju poput hotela, motela, apartmana, ali i na benzinskim postajama, trgovinama i slično. Slijedom toga, policijski službenici su djelatnike upoznali i s raznim tehničkim mogućnostima zaštite turističkih objekata (kamere, protuprovalna stolarija, alarmni sustavi…).

U predavanju je istaknuto kako u turističkoj sezoni autobusni i željeznički kolodvori, brodska pristaništa te sredstva javnog cestovnog, pomorskog, avionskog i željezničkog prijevoza zbog povećanog broja ljudi i gužvi koje na tim mjestima nastaju postaju pogodna mjesta počiniteljima za krađu putničke prtljage, ali i za džepne krađe, prilikom kojih turisti najčešće ostaju bez osobnih dokumenata, novaca, bankovnih kartica i drugih vrijednih predmeta.

Kroz analize dosadašnjih zbivanja u turizmu i projicirajući ona koja dolaze, može se reći kako niti jedna zemlja koja se želi baviti turizmom ne može imati koristi od te gospodarske grane, ako paralelno s turizmom ne razvija i segment sigurnosti kao sastavni dio standardne turističke ponude.