Poljaci, Česi i Mađari ne odustaju od Hrvatske, stižu nove rezervacije

Jučer je došla jedna iz Mađarske. I nije usamljena. Gotovo sam siguran da agencije prebacuju grupe iz Španjolske u Hrvatsku, kaže vlasnik novljanske agencije Maritours Bursać

NOVI VINODOLSKI Turisti iz Mađarske, Poljske i Češke ne odustaju od Hrvatske, kaže vlasnik turističke agencije Maritours iz Novog Vinodolskog Marinko Bursać koji s opreznim optimizmom gleda na sezonu i posezonu.

“Prije no što nam je stigla epidemija, booking je bio zaista dobar. Maritours je imao 20 posto bolji booking u odnosu na lani. Kad se dogodila korona samo je stizalo: storno, storno. Kako je Hrvatska dobro reagirala, kako je situacija povoljnija i u zemljama odakle nam stižu turisti, prestala su otkazivanja rezervacija. Danas mogu reći da dosta rezervacija stoji. Čak se i lipanj drži. Puno grupa se s svibnja i lipnja prebacilo na rujan i početak listopada. Najveći dio rezervacija za srpanj i kolovoz se drži. U rujnu gotovo ništa nije nije otkazano. Nitko ne zna kakva će sezona biti, ali svi imaju nadu da će moći putovati. Mađari i Poljaci čvrsto vjeruju da će na odmor u Hrvatsku. Česi su željni Hrvatske. Nešto malo radim i Sloveniju. Niti jedna slovenska rezervacija nije otkazana”, kaže Bursać.

Stižu i nove rezervacije.

“Jučer je došla jedna iz Mađarske. I nije usamljena. Gotovo sam siguran da agencije prebacuju grupe iz Španjolske u Hrvatsku jer je teško vjerovati da će se putovati u Španjolsku i Italiju. I zbog tamošnje situacije, ali i zbog avio prijevoza koji je stao”, priča Bursać.

Optimizam je prisutan, no ima elemenata koji nam ne idu na ruku.

“Pitanje je kakve će mjere propisivati određene države. Kako će hoteli organizirati prehranu? Kakva će pravila vrijediti za prijevoz autobusima? Ako se ne bude moglo voziti više od 50 ljudi u autobusu, onda ništa od grupa od kojih živimo.

Kad bi se sve poklopilo u dobrom pravcu, vjerujem da možemo odraditi čak 50 posto prometa. Ima nade. U Sloveniji dva dana nema niti jednog oboljelog, smanjuje se broj oboljelih naglo i u drugim zemljama”, ipak optimistično gleda Bursać koji vjeruje da bi turiste koji dolaze automobilom s obiteljima mogli privući relativno izolirani objekti poput kuća za odmor, mobil homovi, apartmani s posebnim ulazom.