Grad Crikvenica odriče se dva milijuna kuna u korist poduzetnika

Samo oslobađanje plaćanja terasa “teško” je 900 tisuća kuna

CRIKVENICA Grad Crikvenica predložio je Gradskom vijeću usvajanje paketa mjera za pomoć crikveničkim poduzetnicima kako bi se olakšala kriza izazvana korona pandemijom. Usvoje li se mjere, Grad Crikvenica će se odreći dva milijuna kuna prihoda u korist poduzetnika.

Mjere se naročito odnose na poduzetnike obuhvaćene tijekom zabrane rada te poduzetnike čiji je prihod za ožujak, travanj i svibanj u odnosu na isti lanjski prihod pao za najmanje 50 posto. Svaka od mjera ima svoje specifične uvjete, a honorira se rad duži od osam mjeseci.

Mjerama će se obuhvatiti komunalna naknada, zakup za kioske i ugostiteljske terase, poslovne prostore i spomenička renta. Gradski proračun prati i mjere Vlade Republike Hrvatske, oslobađanje od plaćanja poreza na dohodak i prirez te oslobađanja od plaćanja paušalnog poreza za iznajmljivače.

Komunalna naknada će se kompletno skinuti za travanj, a za ožujak i svibanj će se prepoloviti. Zakupci terasa oslobodit će se plaćanja terasa dva mjeseca, što će se regulirati kroz ugovore za naredni period. Procjenjuje se da će poduzetnici uštedjeti oko 900 tisuća kuna na plaćanju terasa. U Gradu podsjećaju da je prije dvije godine uvedena olakšica za ugostitelje koji se uključuju u manifestacije Grada Crikvenice i TZ Grada Crikvenice.

Ivona Matošić Gašparović, zamjenica gradonačelnika Crikvenice

Zakup javne površine za kioske (višegodišnji ugovori) “prekrižit” će se za travanj, a prepoloviti za ožujak i svibanj. Država je obustavila plaćanje spomeničke rente za razdoblje od 20. ožujka do 20. svibnja.

Za poduzetnike koji djeluju osam i više mjeseci Grad Crikvenica je dao suglasnost na obustavu naplate poduzetničkih kredita (od 31. ožujka do 30. lipnja), za moratorij na otplatu glavnice kredita i redovne kamate u razdoblju šest mjeseci te produljenje rokova otplate za šest mjeseci. Radi se o kreditima gdje Grad sufinancira kamatu.

“Ovo je drugi krug mjera nakon odgoda koje su bile donesene te ćemo i dalje pratiti mjere koje se donose na nacionalnoj razini i osluškivati što se događa s našim poduzetnicima odnosno njihovim poslovanjem. Na temelju tih informacija donosit ćemo daljnje mjere i poduzimati sve potrebne korake kako bismo pomogli našim poduzetnicima prebroditi ovo krizno razdoblje”, kazala je zamjenica crikveničkog gradonačelnika Ivona Matošić Gašparović.

error: Content is protected !!