Poluotok Havišće dobiva edukativnu stazu dugu kilometar i pol

Najljepša lokacija u Jadranovu trebala bi postati pješačka oaza s vidikovcem, info pločama, umjetničkim instalacijama…

JADRANOVO Šumoviti poluotok Havišće u Jadranovu uskoro bi mogao postati pješačka oaza. Postojeće zapuštene puteljke trebala bi zamijeniti edukativna staza duga kilometar i pol. Točnije, dvije edukativne staze. Jedna bi vodila od uvale Trstena, preko uvale Lokvišće do šljunčane plaže u uvali Havišće, jedne od najljepših plaža u Primorsko-goranskoj županiji. Druga staza bi se protezala obalnim područjem poluotoka Rtca, većinom prateći postojeći utabani put. Prva staza bila bi duga gotovo 800 metara, a druga stotinjak metara manje.
Grad Crikvenica prijavit će projekt na natječaj LAGUR-a (Lokalne akcijske grupe u ribarstvu) Tunera, na Mjeru B.2.1. “Edukativne staze iz Lokalne razvojne strategije u ribarstvu”. Za potrebe natječaja izrađena je Krajobrazna studija i idejno rješenje uređenja edukativnih staza na području Havišća.
Studija i idejno rješenje predviđa opremanje staze info pločama, klupama, putokazima, umjetničkim instalacijama, stolovima, koševima za smeće, rasvjetnim sustavom baziranim na korištenju solarne energije. Na vrhu poluotoka Rtac uredit će se vidikovac. Planirano je uređenje centralnog odmorišta s nadstrešnicom, prostorom za sjedenje i druženje te velikim info-panelom u uvali Lokvišće, nedaleko svjetionika. Uređenjem staza sanirat će se neprimjereno uređeni prostori, kao što je obalna zona u uvali Lokvišće s molovima. U budućnosti se planira uređenje zapuštenih i nedovoljno prezentiranih lokaliteta. Svjetionika, gradine na vrhu poluotoka Rtac i arheološkog nalazišta Lokvišće, na kojem bi se u proljetnim i ljetnim mjesecima mogle održavati glazbene večeri/predstave, kao i tematske večeri vezane u povijest ribarstva.
Info ploče pružit će informacije o povijesnim/arheološkim i prirodnim znamenitostima poluotoka Havišća i Jadranova. Šetači će moći doznati više o Kućici od Ribari – muzeju ribarstva, tuneri, arheološkom lokalitetu Lokvišće, prirodnom ljekovitom blatu, luci i priobalnom naselju u uvali Lokvišće, ostacima rive iz kasnoantičkog razdoblja uz istočnu obalu poluotoka Rtac, antičkom groblju na poluotoku Rtac, svjetioniku na poluotoku Rtac, suhozidima na šumovitom poluotoku Havišće koji je zaštićen kao arheološka zona.
Jadranovo će dobiti još jednu edukativnu. Radi se o ribarskoj stazi na Nerizu.