Postavljanje pontona pri kraju, gradi se kanalizacija, stari grad dobiva parkiralište, država daruje plato koksare

U tijeku je najveći investicijski ciklus u samom Bakru, poručio je gradonačelnik Bakra Klarić na sjednici gradskog vijeća

BAKAR Nakon dvije godine “podstanarstva” u domu kulture uvjetovanog epidemijom, bakarski gradski vijećnici vratili su se u svoju vijećnicu. I o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti Bakra, kroz 16 točaka, diskutirali gotovo tri sata.
Prvim izmjenama i dopunama, gradski proračun je podignut za 2,7 milijuna kuna tako da novi proračun iznosi 111,7 milijuna kuna. Gradonačelnik Bakra Tomislav Klarić boji se da će val poskupljenja uvjetovati još rebalansa u 2022. godini. Nastojat ćemo prevladati više cijene, ali nećemo moći sve pokriti kroz vanjske pomoći, mišljenja je Klarić koji se osvrnuo na uspješnu 2021. godinu firme Industrijska zona Bakar d.o.o. koja je prethodnih godina završavala u plusu od nekoliko milijuna kuna, a lani godinu (nakon oporezivanja) završila s dobiti od 16,8 milijuna kuna.

Kroz pitanje u aktualnom satu vijećnika Borisa Petkovića (HDZ) o aktualnim projektima i kroz točku Izvješće o radu gradonačelnika u razdoblju od 1. srpnja do 31. prosinca 2021. godine, gradonačelnik Bakra je vijećnike informirao o gradskim projektima.
Klarić je istaknuo da je u tijeku najveći investicijski ciklus u samom Bakru. Krenulo se u gradnju uređaja za pročišćavanje, kanalizacijskog kolektora, izmjenu vodovodnih instalacija… Projekt je vrijedan 60 milijuna kuna. Radovi su već krenuli kako bi se izbjeglo ograničavanje prometa tijekom ljeta. Zasad ne smetaju nikome jer se izvode na platou bivše koksare, gdje će se smjestiti uređaj za pročišćavanje, s ispustom koji vodi 300 metara u more. U drugoj fazi radit će se kolektor na Primorju, u pripremi je prometno rješenje koje će vrijediti tijekom radova. Krenut će se paralelno od koksare te od luke prema stolariji.

Već se nazire morska šetnica, gdje je investitor ŽLU Bakar – Kostrena – Kraljevica, a financijeri Grad Bakar i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. Svatko daje po pet milijuna kuna. Dio pontona već je postavljen, svi su izrađeni i posljednji će se dotegliti u Bakarski zaljev oko 15. svibnja. Do kraja svibnja završit će se priča s pontonima u prvoj fazi. U drugoj će se pontoni postavljani s druge strane zaljeva, od parka Banj, gdje će se urediti gradska plaža. Na pontonima će se dobiti veći broj vezova.

Povratak u gradsku vijećnicu nakon dvije godine

Garaža u starom gradu ide sporije od zacrtanog tempa zbog nalaska rimskog groblja iz prvog stoljeća. Sve što će se naći, a ovih dana našlo se kosture iz prvog stoljeća, katalogizira se i postaviti u budući muzej Grad Bakra. Ako se ne nađe neki značajan objekt ili mozaik, istražni radovi uskoro će se završiti i prostor tamponirati. Dok se ne izgradi garaža, tamponirani prostor moći će se koristiti kao parkiralište.
U postupku je prijenos vlasništva platoa bivše koksare s države na Grad Bakar. Vrijednost platoa je osam milijuna, a za takav iznos odluku o darivanju mora donijeti hrvatska vlada. Najavio sam premijeru Andreju Plenkoviću da smo u postupku i vjerujem da ćemo to riješiti i da će plato koksare postati vlasništvo grada, rekao je gradonačelnik Klarić dodajući da se planira uređenje platoa.

Vijećnici su donijeli odluku o istupanju Grada Bakra iz Poljoprivredne zadruge Dolčina, uz jedan suzdržani glas Krešimira Mišković (PGS), no to nipošto ne znači da se Grad odriče zadruge već će na drugi način podržavati djelovanje zadruge čiji je fokus na Takalama.