Poštujte mjere, korona je u osjetnom rastu u Županiji

Bilježi se povećanje broja oboljelih među školskom populacijom

S današnje sjednice stožera Civilne zaštite Primorsko-goranske županije, načelnik stožera Mladen Šćulac uputio je apel građanima da strogo poštuju propisane epidemiološke mjere kako bi se zaustavio trend osjetnog porasta zaraženih koronavirusom kakav se bilježi zadnjih dana. Podsjetio je da su držanje distance od najmanje metra i pol, obvezno nošenje maske te suzdržavanje od okupljanja glavne protuepidemijske mjere zaštite od širenja virusa.

Kako je izvijestio ravnatelj NZJZ Vladimir Mićović u Županiji se i danas bilježi rast novooboljelih. Od 693 testirane osobe pozivno je njih 153 što je 22 posto. Trenutno je 924 aktivnih slučajeva bolesti COVID-19. Mićović je istaknuo da je uglavnom riječ o mikro žarištima koja su najčešće posljedica neformalnih okupljanja, i to najviše u urbanom dijelu Županije, na području Rijeke i bliže okolice.

Bilježi se povećanje oboljelih među školskom populacijom. Prema riječima glavnog epidemiologa Dobrice Rončevića trenutno je 90 učenika osnovnih i srednjih škola u Županiji pozitivno, a u samoizolaciji je 1.139 učenika i 50 razrednih odjeljenja. Naglasio je da svaka škola, u dogovoru s osnivačem i u konzultaciji s epidemiolozima, može odlučiti o prelasku na online nastavu ukoliko se znatno poveća broj zaraženih učenika.

Prema podacima Ureda ravnateljstva KBC-a na bolničkom liječenju se nalaze 53 pacijenata, od toga je na respiratoru 11 osoba. Tijekom jučerašnjeg dana preminula je jedna osoba od COVID-19 bolesti. Za sljedeći tjedan najavljen je dolazak 3 tisuće doza cjepiva, a do sada je u Županiji procijepljeno gotovo 15 tisuća osoba jednom dozom, a s dvije gotovo 5 tisuća. Cijepljeno je više od 80 posto korisnika domova za starije, a nastavlja se i s cijepljenjem prema preporuci obiteljskih liječnika starijih i kroničnih bolesnika, koji su u drugom redu prioriteta.

FOTO Tai’s Captures

error: Content is protected !!