Potpisom crikvenička-vinodolska rivijera postala turistički jaka poput Splita

Sporazum o udruživanju ne znači da lokalne TZ zajednice nestaju već da su se objedinile kroz projekte koji će ih osnažiti

Crikvenica – Turističke zajednice Crikvenice, Novog Vinodolskog i Vinodolske općine potpisale su, uz nazočnost ministra turizma Garija Cappellija sporazum o udruživanju. Sporazum o suradnji turističkih zajednica gradova i općina crikveničko-vinodolske rivijere ne znači da lokalne turističke zajednice nestaju već da su se objedinile kroz projekte koji će ih vezati i pomoći da crikveničko-vinodolska rivijera bude snažnija i prepoznatljivija. Što znači udruživanje triju turističkih zajednica, najbolje je oslikao ministar turizma rekavši da se udruživanjem dobila destinacija koja je s 3,2 milijuna noćenja ravnopravna jednom Splitu. To je dokaz vaše snage, poručio je Cappelli.

Ministar Capelli pohvalio je tri turističke zajednice, ali i dva grada i općinu što su među prvima u Hrvatskoj prepoznale prednosti udruživanja. Naime, sporazum nije pusto slovo na papiru. Za udružene turističke zajednice Ministarstvo turizma sprema kolač od 15 milijuna kuna za projekte. Još više bi mogla profitirati Vinodolska općina koja po kategorizaciji spada među nerazvijena turistička područja. Može računati i na 15 spomenutih milijuna, ali i baciti pogled prema budžetu od 35-40 milijuna kuna na koji mogu računati udružena nerazvijena turistička područja.

Cappelli vidi u crikveničko-vinodolskoj rivijeri značajne adute i potencijale. Na malom prostoru gosti mogu birati između zdravstvenog, ruralnog, kulturnog i nautičkog turizma, a adut crikveničko-vinodolske rivijere je svakako kvalitetan aerodrom u susjedstvu.

Ministar turizma je istaknuo da je crikveničko-vinodolsko područje među prvima u Hrvatskoj koje je prepoznalo i realiziralo udruživanje. Dosad su se projektima vezali Hvar i Vis, a na formalno objedinjavanje odlučili su se Imotska krajina i Ravni kotari.

Sporazum su potpisali ministar Capelli, gradonačelnik Crikvenice Damir Rukavina koji je goste upoznao s budućim zajedničkim projektima, zamjenik gradonačelnika Novog Vinodolskog Tomislav Cvitković i načelnik Vinodolske općine Marijan Karlić. Nazočni su bili i pomoćnica ministra turizma Monika Udovičić, direktorica TZ Kvarnera Irena Peršić Živadinov, direktori turističkih zajednica Marijana Biondić (Crikvenica), Vladimir Butković (Novi Vinodolski) i Alenka Spoja (Vinodolska općine), zamjenice crikveničkog gradonačelnika Silvia Crnić i Ivona Matošić Gašparović te predsjednik cijeća Vinodolske općine Boris Miklić.