Povodom Dujmove uručena priznanja Vinodolske općine

Dobitnici priznanja su Ivan Balas (nagrada za životno djelo), Vladimir Martinčić i Neven Barac (godišnje nagrade) te Tabitha Burril (zahvalnica – plaketa)

DRIVENIK Vinodolska općina tradicionalno za Dan općine – 15. travnja dodjeljuju općinska priznanja. Ove godine, zbog epidemiološke situacije, nije održana svečana sjednica na sam Dan općine pa se dodjela priznanja upriličila povodom mjesnog blagdana Drivenika – Sv. Dujma, u Domu kulture Drivenik. Priznanja su dobitnicima uručili načelnik Vinodolske općine Marijan Karlić, zamjenik načelnika Daniel Grbić i predsjednik općinskog vijeća Boris Miklić.

Vlasnici Glass studia Tabithi Burrill pripala je zahvalnica – plaketa Vinodolske općine za izniman doprinos u gospodarskom i društvenom životu. Tabitha Burril rođena je u Londonu. Sve do 2017. godine živi i radi u Londonu i diljem svijeta stječući znanja i vještine iz raznih područja od knjigovodstva do rada u filmskoj industriji. Privučena ljepotama naše zemlje i željom za pokretanjem vlastitog kreativnog posla Tabitha s obitelji seli u Vinodol, nastanjuje se u Biribiru, osniva Glass studio d.o.o., tvrtku koja s naglaskom na umjetničku obradu stakla, zadovoljava potrebe i želje kupaca diljem svijeta. Svoje stečeno znanje prenosi putem radionica ljubiteljima izrade stakla. U Glass studiju zaposlenje je pronašlo deset žena. Dalekosežni planovi ne odnose se samo na širenje poslovanja u vidu povećanja proizvodnje i asortimana i prenošenja znanja o staklu kao umjetnosti, već i na stvaranje malih umjetničkih zajednica kojima bi Vinodol postao oaza umjetničkog stvaralaštva.

Martinčić, Ivan i Neven Barac te Tabitha Burrill

Godišnja nagrada uručena je aktivisti Vladimiru Martinčiću za doprinos u očuvanju objekata karakterističnih za Vinodol (perila, studenci, gromače i dr,) i promociji Vinodolske općine. Tribaljac je svoju ljubav prema Vinodolu iskazao kroz poticanje i buđenje svijesti žitelja Vinodola o potrebi zaštite kulturno-povijesnih i sakralnih objekata. Posebnu pažnju usmjerio je na vinodolska vrela i perila, obilazeći ih, otkrivajući zaboravljene, urušene, obrasle korovom. Njegova strast mnoge je osvijestila i motivirala na očuvanje baštine za buduće generacije. Martinčića je Vinodolska općina nagradila doživljavajući ga kao promotora baštine Vinodola, velikog poznavaoca povijesti i zaljubljenika u svoj rodni kraj.

Godišnja nagrada Vinodolske općine pripala je i Nevenu Barcu, nadarenom skladatelju, tekstopiscu i kantautoru za doprinos od osobitog značaja u promicanju i očuvanju čakavskog govora i promociji Vinodolskog kraja. Grižanac je član Udruge za očuvanje narodnih običaja Juraj Julije Klović, član umjetničkog odbora KUD-a Dr. Antun Barac te Katedre Čakavskog sabora Kotor. Ističe se osebujnim jezičnim identitetom, s naglaskom na griški idiom čakavštine. Neven Barac je napisao i skladao himnu vrtića Cvrčak i mrav, himnu OŠ Juraj Klović Tribalj, što se može navesti samo kao primjer mnogobrojnih zajedničkih projekata Nevena sa ustanovama i udrugama s područja Vinodolske općine, županije pa i šire. I kao autor stihova i kao izvođač, Neven promiče čakavski govor Vinodola, motivirajući mlade da čuvaju svoj dijalekt.

Nagrada za životno djelo za 2021. godinu dodijeljena je Ivanu Balasu Bracu, priznatom građevinaru, dugogodišnjem dobrovoljnom darivatelju krvi, humanitarcu koji je svojim radom dao izniman doprinos u promicanju ukupnog ugleda i interesa Vinodolske općine. Grižanac je prije više od 60 godina započeo svoju priču o humanosti, a krv je darovao 154 puta od 1955. godine do 1999. godine. Balas je spašavao i život, iz zaleđene Drave, pri temperaturi od – 12 stupnjeva.

Na općinskim nagradama se zahvalio Ivan Balas