Prijavite se na akciju „Motociklom u život”

Najprepoznatljivija akcija županijskog Savjeta za sigurnost prometa održat će se u svibnju na Automotodromu Grobnik. Edukacija je besplatna, a uključuje i praksu na grobničkoj pisti. Prijave do 13. svibnja

Rijeka – Županijski savjet za sigurnost prometa na cestama Primorsko – goranske županije poziva motocikliste na 15. izdanje svoje najprepoznatljivije akcije „Motociklom u život”. Preventivno-edukativna akcija je pokrenuta nakon što je 2004. godine na cestama Primorsko-goranske županije život izgubilo 15 motociklista.

Akcija „Motociklom u život” planira se održati u svibnju na Automotodromu Grobnik (točan datum još nije utvrđen). Prijaviti se mogu svi zainteresirani kandidati s A2 i A kategorijom, osim vozača koji posjeduju licencu za mototrke i/ili koji su sudjelovali u prethodnim akcijama. Prvih 30 koji se prijave sudjelovat će na akciji. Naime, zbog prostornih i organizacijskih ograničenja veći broj polaznika nema smisla. Prijave se zaprimaju do 13. svibnja. Motociklisti se pozivaju da ispune i dostave prijavnice koja se nalazi na web adresi: http://www.pgz.hr/moto/

Edukacija se provodi kroz poludnevni besplatni seminar koji se sastoji od teoretskog i praktičnog dijela. Kroz teoriju se kandidati upoznaju s opremom za sigurnu vožnju motociklom, tehnikama sigurne vožnje, liječnici prezentiraju teške posljedice stradavanja u prometu, predstavnici policije upozoravaju na najčešće i najopasnije prekršaje, a HAK-ovi ispitivači prigodnim testovima podsjećaju polaznike što su sve zaboravili od prometnih propisa i sigurnosnih pravila. U praktičnom dijelu vozač-instruktor Krešimir Erdec Kec, dugogodišnji natjecatelj i osvajač zlatne kacige u Prvenstvu Hrvatske te osnivač motociklističke škole sigurne vožnje, demonstrira simulirane iznenadne opasne situacije koje motociklisti susreću na cesti te objašnjava kako reagirati.

„Valja naglasiti da je naša akcija pionir u organiziranju edukacije motociklista te je svojim programom tijekom godina postala prepoznatljiva i izvan područja Primorsko-goranske županije kao i pozitivan primjer za kojim su se povele brojne udruge širom Hrvatske što nas posebno veseli. Pri odabiru kandidata prednost se daje mlađim vozačima koji su zbog neiskustva posebno podložni opasnosti od stradavanja”, kaže tajnik Županijskog savjeta Zdravko Lisac.