Senj za rođendan dobiva centar za terapijsko jahanje

Terapijsko jahanje kod pomoćnog nogometnog igrališta u Senju bit će namijenjeno djeci s teškoćama u razvoju, no koristit će ga i ostali građani, kaže Jure Turina, predsjednik Konjičkog kluba Ana

Senj – Centar za terapijsko jahanje Ana, koji će djelovati u sklopu Konjičkog kluba Ana, svečano će se otvoriti na Dan Grada Senja, 23. travnja. Projekt vrijedan oko 250 tisuća kuna bespovratnim sredstvima financiraju razvojne agencije iz Turske i Katara, a sastoji se od izgradnje staje za konje, uređenja društvenih prostorija s namještajem, sanitarnog čvora te postavljanja infracrvene barijere i video nadzora.

„Zašto smo izabrali 23. travnja? Sveti Juraj je zaštitnik Grada Senja, znamo da jaše na konju, a poznato je i da je diljem naših krajeva bio cijenjen blagoslov konja na spomendan Sv. Jurja, u svemu tome ima simbolike“ , rekao je Jure Turina, predsjednik KK Ana.

Terapijsko jahanje bit će namijenjeno i prilagođeno djeci s teškoćama u razvoju, u svrhu rehabilitacije, terapije te poboljšanja kvalitete življenja, no moći će ga koristiti i svi ostali građani.

„ Ovaj senjski projekt je prvi unutar 58 zemalja svijeta, za koji je sredstva dobila udruga, a ne općine ili gradovi, s kojima oni obično posluju. Djelatnost razvojnih agencija je opremanje dječjih vrtića, izgradnja škola, dječjih domova, pomoć djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi.

Godišnji proračun, za financiranje projekata tih 58 zemalja, je tri i pol milijarde eura. Mi smo 18. u Hrvatskoj kojima su odobrena sredstva. Do sada su agencije investirale na Žumberku, u Slunju, Karlovcu, Požegi, Dubrovniku i Šibeniku. Put do njih nije bio lagan. Ja sam naš projekt, koji je od interesa i za Ličko – senjsku, ali i za Primorsko – goransku županiju, posebice gradove Crikvenicu i Novi Vinodolski, predstavio prošle godine u turskom veleposlanstvu. Odobren je i potpomognut financijskim sredstvima, što me jako raduje. Ovom terapijom prvenstveno ćemo djeci našeg grada pružiti korak u život, a za ostale, starije, uvest ćemo školu jahanja. Trener će biti stručnjak za terapijsko jahanje iz udruge Krila iz Zagreba Zdravko Petrović“, rekao je Turina.

Radovi na izgradnji centra, koji je smješten iza pomoćnog nogometnog igrališta, na istočnom ulazu u Senj, trajali su šest mjeseci. Zemljane radove te nasipanje i valjanje pijeska na površini od oko 650 četvornih metara, odradila je inženjerija Ministarstva obrane. Zemljište je vlasništvo Hrvatskih voda koje su ga dale terapijskom centru Ana na koncesiju od pet godina, koju će moći i produžiti.