Primorsko-goranska županija u zelenom

ECDC je označio obalu narančastim jer se čitava obala promatra kao regija, no ako se promatra samo PGŽ, situacija je puno bolja

Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) objavio je novu korona kartu Europe, iz koje je vidljivo da su Jadranska obala i Grad Zagreb i dalje u narančastom. Epidemiološka karta ECDC-a za Europu objavljuje se na tjednoj bazi, na temelju 14-dnevne incidencije, odnosno 14-dnevnog kumulativnog broja novooboljelih osoba i dnevnog udjela pozitivnih testova u ukupnom broju testiranih.

Kada govorimo o Republici Hrvatskoj, često se u javnosti spominju četiri statističke regije – Sjeverozapadna Hrvatska, Sjeveroistočna Hrvatska, Grad Zagreb i Primorska Hrvatska. Međutim, gledajući isključivo Primorsko-goransku županiju, prema podacima ECDC-a, u četvrtak je 14-dnevna incidencija novooboljelih iznosila manje od 41 posto, što znači da se Primorsko-goranska županija nalazi u zelenoj zoni zdravstvene sigurnosti. Nadalje, udio pozivnih testova u ukupnom broju testiranih u PGŽ-u iznosi 0,33 posto, dok tjedna stopa testiranih osoba na 100 tisuća stanovnika iznosi visokih 7.712.

Podsjetimo, zelenom su na karti ECDC-a označene regije kojima je 14-dnevna incidencija zaraženih na 100 tisuća stanovnika manja od 50, a udio pozitivnih testova u ukupnom broju testiranih manji od 4 posto ili je 14-dnevna incidencija manja od 75, a udio pozitivnih manji od 1 posto.

error: Content is protected !!