Pustolovna utrka Adventure Race Croatia, duga 590 kilometara, prolazi našim krajem

Pet dana, bez stajanja, 46 ekipa sa šest kontinenata, hoda, trči, biciklira i vesla

Petodnevna pustolovna utrka Adventure Race Croatia starta u ponedjeljak u Baški i proći će našim krajem prema Gorskom kotaru. Treće izdanje utrke ugostit će 46 ekipa sa šest kontinenata, uključujući i aktualne svjetske prvake Swedish Armed Forces Adventure Team. Utrka je, kao i u prošlom izdanju rasprodana u samo jednom danu.
Koncept pustolovne utrke je takav da četveročlane ekipe, s barem jednim članom suprotnog spola, uz pomoć kompasa i karte prolaze stazu divljinom dugu 590 kilometara samo vlastitom fizičkom izdržljivošću i to hodajući/trčeći, vozeći bicikl i veslajući. Utrka se odvija bez stajanja kroz pet dana i natjecatelji su ti koji odlučuju o svojoj strategiji kretanja, odmora i povremenog kratkog sna. Uz pomoć orijentacijskih karata navigiraju najbolji put između kontrolnih točaka, a cilj je sakupiti ih sve u što kraćem vremenu. Trasa utrke je u potpunosti tajna do samog starta, kada se natjecateljima zapečate telefoni i onemogućuje komunikacija s vanjskim svijetom. Svako izdanje utrke Adventure Race Croatia potpuno je jedinstveno s novom stazom, dok su natjecatelji prije starta upoznati samo s dužinama dionica, visinskim razlikama i opremom koju dobivaju na tranzicijskim zonama.

Direktoru utrke, Igoru Dorotiću, cilj je pokazati svijetu najljepše dijelove hrvatske prirode, pa se staza za svako izdanje Adventure Race Croatia istražuje i kreira mjesecima ne bi li se sklopila u savršenu pustolovinu koja će natjecateljima ostaviti vječne uspomene i vraćati ih u Hrvatsku u vlastitom aranžmanu. Igor Dorotić je jedan od glavnih sudaca ARWS-a, te je do sada sudio na nekoliko Svjetskih pustolovnih prvenstava, a svojom strašću za pustolovinom i vrhunskim poznavanjem domaćeg terena uspio je Hrvatsku dovesti među top outdoor destinacije na pustolovnoj sceni i pokazati da ona nudi puno više od samo prekrasnog Jadrana.

Dok ovaj događaj natjecatelje odvodi u najskrivenije kutke divljine, ali i vlastitog uma, svi ostali njihovu avanturu mogu pratiti na online tracking platformi Track The Race, gdje se u svakom trenutku mogu vidjeti lokacije ekipa i njihovo kretanje. Oni često donose različite navigacijske odluke, dobre ili loše, što je zanimljivo pratiti iz perspektive gledatelja, kao i prekrasnu prirodu kojom prolaze.

Bez obzira na to što je Adventure Race Croatia projekt Igora Dorotića i njegove partnerice Ane Rumiha, izvedba projekta ovog obujma moguća je jedino uz 50 vrhunskih volontera koji godinu za godinom poklanjaju svoj tjedan i ulažu trud sličan onome samih natjecatelja. Od danonoćne vožnje kombija i prebacivanja opreme natjecatelja do čuvanja tranzicijskih zona u divljini i brige oko sigurnosti. Volontiranje na ovoj pustolovnoj utrci sa sobom donosi i čari svojevrsne pustolovine. Utrku su prepoznale i podržale turističke zajednice otoka Krka, Valamar hoteli i Nektar Natura te svojim partnerstvom omogućile realizaciju ovog svjetski poznatog pustolovnog događaja.

Detalje o utrci možete pratiti na web stranici www.arc.remarkable.events i Facebook stranici Adventure race Croatia
Utrku možete pratiti na https://tracktherace.com/en/sports-events/adventure-races/adventure-race-croatia/live

FOTO Boris Kacan