Recept protiv mobitela i tableta: Krenite u prirodu

Na predavanju “Djeca s licima koja sjaje – Glow Kids” dr. Ivan Burcar je otkrio kako dugotrajno izlaganje “digital candy” (elektronskim slatkišima) utječe na život modernog čovjeka

SENJ Predavanje “Djeca s licima koja sjaje – Glow Kids”; održao je specijalist opće kirurgije i subspecijalist kardijalne kirurgije dr. Ivan Burcar u Pučkom otvorenom učilištu Milutina Cihlara Nehajeva u Senju. Predavanje je organizirala OŠ Silvija Strahimira Kranjčevića Senj povodom Mjeseca borbe protiv ovisnosti (15. studeni – 15. prosinca). Dr. Ivan Burcar uz svoj posao posvetio se istraživanju tjelesnih i psihičkih posljedica ovisnosti djece, ali i odraslih o tehnologiji: pametnim telefonima, tabletima, društvenim mrežama, video igricama. Kako tehnologija i videoigre djeluju na razvoj dječjeg mozga? Kako dugotrajno izlaganje “digital candy” (elektronskim slatkišima) mogu utjecati na život modernog čovjeka? Jesu li nam ekrani “kidnapirali” djecu. Radi li se o pravoj ovisnosti, što bi roditelji trebali činiti? Utječe li pretjerano korištenje društvenih mreža na povećanu učestalost drugih oblika rizičnog ponašanja kod adolescenata? Razgovor na ovu temu bio je povod za razmišljanje i djelovanje roditelja, odgajatelja, učitelja i drugih stručnjaka u nastojanju da se podigne svijest o potrebi kontrole masovnog razvoja ovisnosti o tehnologiji djece, ali i odraslih.
“Predavanje je bilo potpuno van mog osnovnog posla kojim se bavim, ali sam ja, osim što sam kirurg, i otac troje djece pa samim time povezan s uključivanjem tehnologija u naše živote, živote naše djece i svih nas, cijelog društva. Naglasak je bio prezentirati koji su potencijalni rizici pretjerane upotrebe tehnologije i načini kako našu djecu naučiti da tehnologiju koriste kao nešto što je korisno, a da izbjegnu njene štetne utjecaje”, naglasio je dr. Burcar.
Kako bi roditelji postigli taj cilj, umjereno i korisno korištenje tehnologije, dr. Ivan Burcar savjetuje neka što više borave sa svojom djecom po mogućnosti u prirodi. Uz brojne učenike, roditelje, učitelje, nastavnike, odgajatelje dječjeg vrtića, predavanje su pratili i gradonačelnik Senja Sanjin Rukavina, predsjednik Gradskog vijeća Grada Senja Željko Tomljanović te savjetnik – koordinator za kulturu i društvene djelatnosti Mislav Bilović. U predavanje je uvela i dr. Burcara predstavila ravnateljica senjske osnovne škole Rosanda Bilović zahvalivši pritom posjetiteljima na dobrom odazivu.

error: Content is protected !!