Roditelje “naučili” da vode djecu u park

Obiteljski centar u Senju radio je s roditeljima djece od dvije do šest godina, koji su korisnici nekih od usluga ili tretmana Centra za socijalnu skrb, ali i korisnici zajamčene minimalne naknade. Malo druženja podarilo je roditeljima ideje

SENJ Završen je pilot projekt “Rastimo zajedno” i “Mi”, ciklus radionica za roditelje u zahtjevnim okolnostima koju je proveo Centar za socijalnu skrb Gospić Podružnica Obiteljski centar u Senju. Radi se o roditeljima djece od dvije do šest godina, koji su korisnici nekih od usluga ili tretmana Centra za socijalnu skrb ali i korisnici zajamčene minimalne naknade.
“Imali smo na početku veliku i lijepu grupu, s vrlo malim trendom osipanja, što nas jako raduje. Započeli smo s jedanaestero djece i sedmero roditelja, a završili s osmero djece uključenih u svih petnaest radionica. U tim radionicama imali smo odvojene susrete i jedan zajednički”, rekla je predstojnica Obiteljskog centra Suzana Svetić koja je, zajedno s administratoricom centra Mirjanom Devčić i još dvije volonterke s Učiteljskog fakulteta u Gospiću Valentinom i Mihaelom, vodila radionice za djecu.
Radionice su poticale roditelje da rade na svojim roditeljskim vještinama i kompetencijama.
“Roditelji su zadovoljni i puno su usvojili za sebe. Ono što je nas voditelje posebno veselilo je to da se nakon tog formalnog, programskog druženja oformila grupa od šestero roditelja koji su zajedno sa svojom djecom otišli u park, bez dogovora, tamo se našli i nastavili družiti. To je nama zapravo govorilo da će ti roditelji biti jedni drugima podrška u zajednici, poticati jedni druge na kvalitetno roditeljstvo bez fizičkih kazni, s puno slušanja, nježnosti i puno bliskosti i zagrljaja”, istaknuo je Butorac.
Na zajedničkim radionicama radilo se na boljoj povezanosti između roditelja i djece.
“Radili smo to na način da brinemo kako oni njeguju svoju djecu, kakve i koje izazove postavljaju pred njih i kako razvijaju povezanost, odnosno kako postavljaju granice u odgoju. Zajedničke igre koje smo imali s njima bile su vrlo zabavne ali istovremeno i vrlo edukativne i to je ono što je pripomoglo roditeljima da se snažnije i bolje povežu s djecom. Tako smo čuli i izjave kako do jučer nisu išli u park sa svojom djecom, a sad su tamo gotovo svakodnevno”, sretna je zbog toga predstojnica Svetić.
“Abeceda prava” skup je jednokratnih radionica koje je vodio dipl. iur. Drago Babić u OŠ Zrinskih i Frankopana u Otočcu. U radu su sudjelovala četiri niža i tri viša razreda škole, ukupno 120 djece.
“Jedna od tema radionica bilo je upoznavanje s Konvencijom o pravima djeteta – primjena u praksi, ali i druge bitne teme kao što su prevencija nasilja, prevencija ovisnosti i sl. Govorilo se i o vrlo bitnim čimbenicima svakodobnog razvoja djeteta, poput odgovornosti prema drugima, lijepog ponašanja, poštivanja drugih”, rekao je Babić.
Stvorila su se tako nova prijateljstva, neka druga se produbila, a sve to je poticaj Obiteljskom centru u Senju za buduće radionice “Rastimo zajedno” i “Mi”.

error: Content is protected !!