Romi slave svoj dan, Crikvenica primjer zajedničkog života

Dugi niz godina postoji dobar i kvalitetan odnos sa našom lokalnom samoupravom, zasnovan na međusobnom uvažavanju i povjerenju, kaže romski zastupnik iz Crikvenice Bajrami

CRIKVENICA Na današnji dan 8. travnja obilježava se Svjetski dan Roma, u spomen na održavanje prvog Svjetskog kongresa Roma u Londonu 1971. godine, na kojem je osnovan Međunarodni savez Roma, na kojem su prihvaćeni izgled romske zastave i službena himna, proglašen službeni romski jezik te i službeno prihvaćen naziv Rom, što znači čovjek.

U Hrvatskoj živi između 30 i 40 tisuća Roma, tvrdi romska zajednica, iako ih prema posljednjem popisu stanovništva ima 17 tisuća. U Crikvenici živi 200 Roma, kaže nam vijećnik Vijeća romske nacionalne manjine u Primorsko-goranskoj županiji Iso Bajrami koji Romkinjama i Romima upućuje čestitku povodom njihovog dana.

Crikvenica je primjer u Hrvatskoj, a vjerojatno i puno, puno šire, zajedničkog života većinskog stanovništva i romske zajednice. U Crikvenici su Romi zaposleni, školuju se, mogu se pohvaliti učenikom generacije u srednjoj školi. U pojedinim sredinama gdje žive Romi dolazi do raznih vrsta tenzija. U Crikvenici je to nepoznat pojam. Iso Bajrami pohvalit će kvalitetan odnos lokalne zajednice sa romskom manjinom.
– Dugi niz godina postoji dobar i kvalitetan odnos sa našom lokalnom samoupravom, Gradom, gradonačelnikom i gradskim poduzećima, zasnovan na međusobnom uvažavanju i povjerenju, kao i dobroj komunikaciji predstavnika romske zajednice s lokalnim dužnosnicima, kaže Bajrami.

Romi općenito imaju probleme s kojima se susreću u društvu. Integraciju Roma u društvo koče mnogi čimbenici, od prostorne segregacija, obzirom da često žive u ilegalnim naseljima na rubovima većih gradova, do neriješenog statusa i državljanstva, što im onemogućuje da legaliziraju stambene objekte, riješe zdravstveno osiguranje ili druga važna pitanja. Nadalje, ogroman broj Roma u Hrvatskoj živi u relativnom siromaštvu, a 9 posto u apsolutnom. Dodatni problem veže se uz loš obrazovni status velike većine Roma, koji onda utječe na nemogućnost zapošljavanja, a što ima posljedice na sve druge aspekte života, uključujući i stanovanje, koje za Rome najčešće znači život u neadekvatnim i prenapučenim stambenim prostorima od kojih primjerice polovina nema pitku vodu, ni kupaonicu.
Kad je riječ o uvjetima života u Crikvenici, Iso Bajrami ističe da bi bilo dobro poboljšati uvjete stanovanja za romsku zajednicu.

Zbog epidemije će izostati tradicionalno druženje u romskom naselju. Nakon pet godina organiziranog slavlja, ovo je već druga godina da je epidemija onemogućila druženje.

error: Content is protected !!