Sklad proslavio 145. rođendan dvosatnim koncertom

Jedna od najstarijih udruga u Hrvatskoj ove je godine poklonila Bakru i publici širom Hrvatske četrdesetak programa

BAKAR Jedna od najstarijih udruga u Hrvatskoj, bakarski Sklad, koncertom je proslavio 145. rođendan. Kulturno umjetnička udruga Sklad, osnovana 1877. godine priredila je slavljenički koncert u bakarskom Domu kulture. Na koncertu su nastupili prijateljski zborovi Zora iz Karlovca i Jeka Primorja iz Rijeke, koji su kroz proteklih osam godina bili uzor Skladu. Dvosatni koncert je nastupom uveličao i glazbenik Mihalj Ivković uz klavirsku pratnju maestra Igora Vlajnića.

Program je bio raznolik, od klasičnih skladbi a capella, umjetničkih obrada tradicijskih pjesama renomiranih svjetskih i domaćih skladatelja. U samoj završnici sva tri zbora publiku su počastila biserima hrvatskog stvaralaštva, Kolom iz opere Ero s onoga svijeta, Jakova Gotovca, arijom U boj, u boj, Ivana Zajca te skladbom Moja diridika, u obradi Emila Cossetta, trima djelima koja su u izvedbi moćnog korpusa od šezdesetak pjevača zvučala veličanstveno.
Prema riječima Dunja Vladislović, Sklad je danas snažna udruga koja djeluje kroz više sekcija, koja je razvila i organizacijske i provedbene kapacitete, koja nije posrnula u doba korone i koja se uspješno nosi s projektima i financiranjima. Trenutni rad i kvalitetu Sklada predsjednica Vladislović ocijenila je najboljim u proteklih osam godina, otkako vodi Sklada je ona predsjednica. Potvrda riječi predsjednice je četrdesetak programa koje je Sklad poklonio publici ove godine.

Počasni članovi Sklada

– Djelovanje za korist zajednice oplemenjuje ljude te smo radom u našem Skladu i mi članovi postali bolji ljudi, postigli smo da Grad Bakar izgleda bolje, da naša županija izgleda bolje, jer grad nisu građevine nego ljudi. A mi kao ljudi učimo ponovno nešto što su naši predci znali, poštovati svoj grad i zavičaj, ulagati sebe u njega i graditi ga, emotivno je istaknula Vladislović, te naglasila da u Skladu ostaju vjerni 145-godišnjem geslu “Skladno naprijed!”

Nada Matošević i Dunja Vladislović

Program proslave 145. godišnjice odvija se uz sufinanciranje Ministarstva kulture i medija RH, Grada Bakra i PGŽ, ali i uz donacije građana, tvrtke Login iz Rijeke, TZ Grada Bakra i MO Bakar. Zahvale Sklada zaslužili su Nina Simčić, Igor Vlajnić, Miljenko Šegulja, Mladen Cvijanović, Dmitrij Čegodajev, Franjo Vicić i Nada Matošević. Priznanja su dobili i nekadašnji predsjednici Sklada Ivan Šamanić, Josip Luzer, Ante Sobol, Miodrag Paulić i Vesna Večerina. Veliko hvala iz Sklada su uputili i bakarskim udrugama Gradska straža Bakar, Bakarska gospoda i kapitani, Društvo naša djeca Bakar, Udruga umirovljenika Grada Bakra, Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata Bakar, Udruga La Bamba, SPD Luben Bakar, DVD Bakar te MO Bakar.

FOTO Miljenko Šegulja