Smotra konja u Novom u sjeni terora vukova

Nekoliko čopora gospodari podnožjem Male kapele. Ždrijebad samo nestaje u raljama vuka.
Od 26 kobila ostalo mi je samo troje ždrijebadi. Čovjeku je vuk usred Ledenica zaklao ždrijebe. Meni su u Trbotinju zaklali četiri komada, kolegi dvoje u Kalu, tuži se predsjednik Konjogojske udruge Primorac Mijat Jovanović

NOVI VINODOLSKI Smotra konja u Novom Vinodolskom okupila je 34 grla iz zaleđa Novog Vinodolskog. Konjogojska udruga Primorac organizirala je prikaznu izložbu deseti put u Novom. Udruga ima 27 članova, osim jednog člana s Učke i jednog Velebita, svi članovi su s područja Novog Vinodolskog. Zajedno članovi Udruge Primorac raspolažu s 1.110 grla hrvatskog hladnokrvnjaka. Smotra je startala usred dana, a druženje se na Bahalinu, uz tamburaše i ugostiteljsku ponudu, proteglo duboko u noć.
Uz sve lijepo, na smotri se raspravljalo i o problemima koji muče konjogojce. Predsjednik Udruge Mijat Jovanović upozorava da je zbog terora vukova Konjogojska udruga Primorac pala na drugo mjesto po broju grla. Pretekli su ih konjogojci iz Lonjskog polja.
“Na žalost, postali smo stanište predatora. Nekoliko čopora gospodari podnožjem Male kapele. Ždrijebad samo nestaje u raljama vuka.
Od 26 kobila ostalo mi je samo troje ždrijebadi. Čovjeku je vuk usred Ledenica zaklao ždrijebe. Meni su u Trbotinju zaklali četiri komada, kolegi dvoje u Kalu. To su vukovi od 50-60 kilograma. Nisu naši. Naši vukovi imaju po 30 kilograma. Došli su odnekud. Po našim saznanjima, uvezeni su. Kažu na predavanju da je vuk naše blago, za nas je samo štetočina koja uništava našu egzistenciju. Po Veterinarskom institutu u Hrvatskoj živi 450 vukova, po Ministarstvu 180. Postali smo dom predatora u EU. Vuk, medvjed i ris, to je naša sudbina”, jadao se predsjednik Udruge Jovanović.

error: Content is protected !!