Startala radionica Adventske vinske škole u Crikvenici

Radionica se održava u četiri ponedjeljka u hotelu Esplanade

CRIKVENICA Adventska vinska škola Crikvenica novi je edukacijsko – marketinški projekt Udruženja Kvarner Wines, odnosno autorski projekt direktora udruženja dr. Žarka Stilina. Vinska škola se prvi put održava u vrijeme manifestacije Advent Crikvenica, pod pokroviteljstvom Grada Crikvenice i hotelske grupacije Jadran Hotels&Camps, Jamnice, TZ Kvarnera i Ministarstva poljoprivrede.

U crikveničkom boutiqe hotelu Esplanade održana je prva od četiri radionice Adventske vinske škole nazvana “Pjenušavi kvarnerski ponedjeljak” na kojoj se tridesetak polaznika upoznalo s pjenušcima proizvedenim na Kvarneru. Kroz radionicu i kušanje pjenušaca sudionike su vodili moderator dr. Žarko Stilin, sommelierka Lucija Matijević iz Nebo Restaurant&Lounge by Deni Srdoč i finalist Masterchef Croatia Časlav Matijević koji je pripremio slasne zagrize uz pjenušce.

Sudionike radionice uvodno su pozdravili crikvenički gradonačelnik Damir Rukavina, direktorica crikveničkog boutique hotela Esplanade Alin Harambašić i promotorica Jamnica d.d. Marta Filipović. O vinogradarstvu i njegovanju vinove loze, ali i o preradi i pripremi vina za proizvodnju pjenušaca, te o proizvodnji pjenušaca charmat i klasičnom metodom i o svojoj vinariji govorili su supružnici Egle i Ivan Katunar iz OPG Kuća vina Ivan Katunar iz Vrbnika. Kao neutralizatori su, izuzev gazirane mineralne vode Jamnica i negazirane mineralne vode Jana posluženi grobnički sir Sirane Frankulin i bakarski baškot.

Sudionici su se upoznali i kušali pjenušce s cijelog Kvarnera od autohtonih kvarnerskih vinskih sorti: Ružić (OPG Ružić, jarbola), Plovanić (OPG Plovanić vina, belica), San Marino i ružičasti pjenušac Ružica Vinodola (Vinska kuća Pavlomir, žlahtina, CS), ružičasti pjenušac Porin rosé (Estate Winery Katunar, plavina), Gospoja (Gospoja pz, žlahtina), Biser (OPG Kuća vina Ivan Katunar, žlahtina), Maličić (Vinarija Šipun, žlahtina), Valomet (PZ Vrbnik, žlahtina), Viaz (Boškinac). Veliki interes izazvale su autohtone sorte Kvarnera. Zanimljivo, gotovo nitko od polaznika nije znao da se od njih proizvode pjenušci. Inače, regija Kvarner je treća po proizvodnji pjenušaca u Hrvatskoj.

Sljedeći ponedjeljak sudionici će se upoznati s autohtonim bijelim vinskim sortama Kvarnera, rasadničarstvom i njegovanjem vina u podrumu, te s proizvodnjom craft pive i kušanjem pive.