Znanstveni kolokvij povodom 150. obljetnice izdvajanja Senja iz Vojne krajine

O značaju izdvajanja svjedoči oduševljenje Senjana, uz poruku “zlatila nam se godina 1871.”

SENJ Znanstveni kolokvij u povodu 150. obljetnice izdvajanja Senja iz Vojne krajine, organiziran u suradnji Senjskog muzejskoga društva i Hrvatskoga instituta za povijest iz Zagreba pod pokroviteljstvom Grada Senja, održan je u POU Miluzina Cihlara Nehajeva u Senju. Kolokvij je bio otvoren za sve zainteresirane, skladu s važećim epidemiološkim mjerama. Uz predstavnike gradskih institucija i društava koji njeguju senjsku povijest i kulturu, predstavnike Ličko-senjske županije i građane Senja, prisustvovali su gradonačelnik Senja Jurica Tomljanović i predsjednik Gradskog vijeća Željko Tomljanović.

Voditeljica programa znanstvenog kolokvija bila je prof. Ana Vukelić Biondić koja je kao predstavnica Senjskoga muzejskoga društva u ime predsjednika dr. sc. Miroslava Glavičića prisutnima poželjela dobrodošlicu te pročitala Glavičićev govor skupu. U njemu Glavičić, među ostalim, ističe kako je dekretom cara Franje Josipa I., od 8. lipnja 1871. Senj izdvojen iz sastava Vojne krajine i ponovno proglašen “slobodnim i slobodno-lučkim kraljevskim gradom”. Naglasio je kako se radi o jednom od najvažnijih datuma u povijesti grada Senja. Pozdravni govor uputio je i dr. sc. Alexander Buczynski, predstavnik Hrvatskoga instituta za povijest, koji je svoj dolazak u Senj nazvao povratkom u poznato gnijezdo, jer je, kako je kazao, tu prije 30 godina počeo znanstvenu karijeru i svoj prvi rad objavio u 1. Senjskom zborniku, pri čemu mu je pomogao pok. prof. Ante Glavičić. Stoga je učinio sve kako bi pomogao rad kolokvija i izrazio nadu kako je ovo početak duge suradnje. Zahvalu za sudjelovanje u pripremi i organizaciji znanstvenog kolokvija članovima Senjskoga muzejskoga društva, članovima Hrvatskoga instituta za povijest iz Zagreba, predavačima, Pučkom otvorenom učilištu, savjetniku – koordinatoru za kulturu i društvene djelatnosti Grada Senja Mislavu Biloviću i suradnicima uputio je u ime suorganizatora i pokrovitelja gradonačelnik Jurica Tomljanović. Rekao je kako je Grad Senj grad povijesti i kako će se cjelokupni budući razvoj Grada Senja zasnivati na njegovoj povijesti. Svojim predavanjima na kolokviju su sudjelovali znanstvenici dr. sc. Vedran Klaužer, doktorand Filip Hren, dr. sc. Juraj Balić, dr. sc. Stjepan Matković, dr. sc. Maja Katušić i dr. sc. Alexander Buczynski.

Programom su bile obuhvaćene zanimljive teme: Senj i senjska kapetanija- nositelji vojno-političkog identiteta Senjana u 16. i 17. stoljeću, Senjani u Tridesetogodišnjem ratu, Pitanje krajiške odanosti u ratu 1859. godine, Senj i izbori za Hrvatski sabor, Demografska kretanja u Senju 1871. godine, Kraj vojnokrajiškog ustroja i povratak u građansku zbilju.

Senjani su znali cijeniti povratak građanskih sloboda i gradske samouprave. Tako Josip Draženović u svojoj noveli Nova era opisuje taj povijesni trenutak i emocije senjskih građana prenosi riječima: “zlatila nam se godina 1871.” Svi znanstveni radovi izneseni na kolokviju bit će prezentirani i u znanstvenom časopisu Senjski zbornik.