Što je s kamenolom na Škrljevu, što s otpadom?

Pitanje o kamenolomu koji je ipak zatvoren iznjedrilo je problem divljih deponija s kojima se bori Grad Bakar

ŠKRLJEVO Vijećnik Saša Pavešić (HDZ) na aktualnom satu gradskog vijeća Bakra postavio je pitanje o kamenolomu na Škrljevu. Pavešić je podsjetio da je kamenolom prestao raditi krajem lipnja prošle godine, no da se na kamenolomu još uvijek nešto radi. Vijećnika je zanimalo što se radi, je li kamenolom zatvoren ili još uvijek otvoren te što se može učiniti da se prestane odlagati otpad na kamenolomu.

Gradonačelnik Bakra Tomislav Klarić je podsjetio da je MO Škrljevo konstantno pritiskao Grad Bakar da se kamenolom zatvori. I Grad Bakar je odradio sve da se koncesija po završetku ne produži te je kamenolom zatvoren, objasnio je Klarić dodajući da je poduzetnik koji je gospodario kamenolom izgradio garažu na tom prostoru te bi želio legalizirati garažu, što mu Zakon o legalizaciji dopušta.

Kad je riječ o odlaganju otpada, problem je puno širi. Otpad se deponira na cestu preko Učivca koja vodi prema kamenolomu. Gradonačelnik Klarić podsjeća da je predložio da se cesta fizički zatvori kako bi se spriječilo odlaganje otpada, no mještani Plosne i Ponikva su se izjasnili protiv zatvaranja jer im je cesta prečica do domova. Klarić kaže da se niz puta interveniralo, da se odbačeni otpad uklanjao, no novi otpad bi ubrzo osvanuo. Kao prekršitelji su u manjoj mjeri evidentirani mještani, u većoj firme. I to uglavnom izvan područja Grada Bakra, rekao je Klarić dodajući da se djeluje na terenu.

Tri kritične točke

Velik novac smo potrošili u borbi protiv otpada, Grad Bakar ima 126 kvadratnih kilometara i apeli nisu dovoljni. Imamo ogromnih problema na novim prometnicama u Industrijskoj zoni Bakar, no to smo riješili ograđivanjem prometnica. Također su prisutni problemi s odlaganjem otpada u prirodu na Hreljinu, na cesti od Bajte do Oštrovice, zaključio je Klarić.

FOTO Miljenko Šegulja

 

error: Content is protected !!