Svake noći stotinu divljih svinja uništava vinograde i prijeti opstanku Pavlomira

Na sastanku u Pavlomiru su dogovoreni konkretni potezi: lovci će tjerati divlje svinje i dežurati u vinogradima. Planira se postavljanje električnog pastira, a dugoročno postavljanje čvrste ograde

NOVI VINODOLSKI Krda divljih svinja zaprijetila su goloj egzistenciji Vinarije Pavlomir i vinogradima u Novljanskom polju. Svake noći s okolnih brda spušta se u vinograde i po stotinjak divljih svinja. Lovci dežuraju do 22 sata, a potom obitelj Palinkaš traktorima i quadovima štite svoje vinograde od uništenja. Sinoć se dogodila nesreća u kojoj je vlasnik Vinarije Pavlomir Miroslav Palinkaš jedva izvukao živu glavu. S quadom je naletio na divlju svinju, quad se prevrnuo, zabio u stup, a Palinkaš je zadobio potres mozga.

Situacija zahtjeva ozbiljnu akciju. U mjesec dana divlje svinje i ptice uništile su 15 tona grožđa, kažu Palinkaši. U Pavlomiru je jutros održan sastanak koji je okupio predstavnike Pavlomira, gradonačelnika Novog Vinodolskog, zamjenika primorsko-goranskog župana Petra Mamulu, voditelja Službe šumarske lovne inspekcije – Područnog ureda Rijeka Damira Musulina i lovce iz Lovačkog društva Vinodol.
“Što smo bliže berbi, to imamo manje grožđa. Problem je ozbiljan, shvatite nas ozbiljno, nema smisla da vinarija ostane bez sirovine, ostat ćemo bez vinograda i vinogradarstva. Ovdje kruh zarađuje 15 ljudi. Divlje svinje ugrožavaju njihovu egzistenciju”, upozorava Miroslav Palinkaš. Mario Palinkaš ističe da se repelenti nisu pokazali efikasnim rješenjem. Djeluju kratko i na ograničenom području.

Sastanak u Pavlomiru

Predsjednik LD Vinodol Miroslav Brakuza odlučno je ponudio pomoć Pavlomiru. Po 15 lovaca će noću čuvati vinograde, a u četvrtak će sa psima tjerati divlje svinje
“Moramo pomoći da ne dođe do otpuštanja radnika i zaustavljanja proizvodnje. Nas lovaca je 160, ima nas dovoljno, pomoći ćemo svim sredstvima. Riješit ćemo taj problem.”.

Predloženo je postavljanje električnog pastira koji bi trebao zaštiti vinograde. Pomoć su obećali Grad Novi Vinodolski i Primorsko-goranska županija, a lovci su se ponudili da će oni na sebe preuzeti trošak postavljanja električnog pastira u dužini od kilometra. Sve skupa bi trebalo zaštiti krug od gotovo pet kilometara.
Zamjenik predsjednika LD Vinodol Darko Tus smatra da je jedino pravo efikasno rješenje postavljanje ograde, s čim se su se složili nazočni. Gradonačelnik Novog Vinodolskog Piškulić predložio je da se krene s postavljanjem fiksne, čvrste ograde te da se u nekoliko godina vinogradi potpuno zaštite.

Ustreljeno 39 veprova

Brakuza je istaknuo da je LD Vinodol konstantno aktivno te da nema govora da je veći broj divljih svinja posljedica nedjelovanja lovaca. U lovištu Vinodol VIII/123, koje pokriva dio vinodolske kotline, od travnja (kada je dozvoljen ulazak u lovište nakon korone) ustreljeno 11 divljih svinja, dvije srne, dvije lisice i 9 čagljeva. Lani je ustrijeljeno 28 divljih svinja i 17 čagljeva. Cijelo vrijeme prisutni smo na svom području, kaže Brakuza.

error: Content is protected !!