U Copenhagenu sam prelomio: u Grižanama ću se baviti pčelama i medom

Marin Marinović je osnovao OPG na Kamenjaku i sa 100 košnica gradi budućnost, prodaje med i ulazi u apiturizam

KAMENJAK Sto puta smo čuli da život piše nevjerojatne priče. Bez obzira koliko smo puta čuli nesvakidašnje životne puteve, svaka nova je zanimljiva. Pogotovo ako je iz našeg susjedstva. Jednu takvu priču našli smo na Kamenjaku, a glavni junak je Marin Marinović iz Kamenjaka odnosno Grižana. Djetinjstvo u Metkoviću, Prirodoslovno-matematička gimnazija, Rudarsko-geološko naftni fakultet u Zagrebu, potom posao barmena u sezoni, odlazak u inozemstvo, u Francusku i Dansku. I povratak u rodno selo mame, Marine Marinović, rođene Barac, u Kamenjak, gdje obnavlja staru kamenu kuću.
– U Copenhagenu sam prelomio: vraćam se doma. I odlučio se za pčelarstvo o kojem sam učio od oca i djeda. Educirao sam se, završio školu za pčelara u Kastvu i prije dvije godine osnovao OPG Pčelarstvo Marinović na Kamenjaku.
– Imam 100 košnica, čitave godine su ovdje. U svibnju kreću kadulja i bagrem, nastavlja se drača, a potom lipa i medun od javora-klen. Od sljedeće godine formirat ću seleći pčelinjak, selit ću pčele, od susjedstva, do šume i Krka, priča Marinović koji je svoj OPG opremio zahvaljujući i potporama EU fondova, preko LAG-a Vinodol.
– Zahvaljujući dobivenim sredstvima prije tri-četiri mjeseca uredio sam skladište, show room, kupio opremu za vrcanje i obradu meda, priča Marinović koji tržištu uz med nudi nekoliko svojih proizvoda.
Imuno med, mješavinu tri vrste meda, svježeg peluda i propolisa, za prirodno pojačavanje imuniteta. Potom 100-postotni pčelinji vosak za izradu kozmetike i svijeća. Tu su i poklon paketi koji uključuju kombinaciju meda i mednih mješavina. Plan je širiti ponudu na razne medne mješavine sa suhim voćem. Iznajmljivačima i ugostiteljima su zanimljive poklon teglice s vizualima njihovog objekta.
OPG-ovac s Kamenjaka, ujedno i tajnik Pčelarskog društva Kuš grada Crikvenice i Vinodolske općine, planira ponuditi inhaliranje iz pčelinjih zajednica te opuštajuće ležanje na krevetu ispod pčela.
– Jako pozitivno utječe na opće stanje organizma, kaže Marinović.
Jedan od sljedećih koraka je ulazak u turizam. Zapravo apiturizam. Kuća Marinovićevih nalazi se uz košnice, a pogled s terase na gradinu Badanj i Crikvenicu neće nikog ostaviti ravnodušnim.

OPG Pčelarstvo Marinović nudi med od kadulje i lipe te medun. Marinović svoj med prodaje na kućnom pragu i dostavlja ga na kućne adrese, od Opatije do Senja. Narudžbe na telefon 091/957-30-20 ili mail opg.pcelarstvomarinovic@gmail.com. Više o pčelarstvu Marinović možete doznati na Facebook stranici OPG pčelarstvo Marinović. Na Facebook stranici možete vidjeti i zanimljive video uratke iz Marinovićevih košnica. Recimo, kako se mlade pčele se drže jedna uz drugu, izlučuju vosak i rade nastambu.