U Crikvenici predstavljena Sijerkovića knjiga „O vremenu i klimi Rijeke i Kvarnera”

Povodom „Noći knjige” u Crikvenici su gostovali meteorolozi Dunja Mazzocco Drvar i Ivan Novak te Dragan Ogurlić, direktor nakladničke kuće Val

CRIKVENICA Povodom „Noći knjige” u Crikvenici su knjigu Milana Sijerkovića „O vremenu i klimi Rijeke i Kvarnera” predstavili meteorolozi Dunja Mazzocco Drvar i Ivan Novak te Dragan Ogurlić, direktor nakladničke kuće „Val” koja je izdala knjigu legendarnog hrvatskog meteorologa koji na žalost nije dočekao promociju svoje knjige.

Ogurlić se prisjetio kako je Sijerković bez imalo oklijevanja u osamdeset i nekoj godini prihvatio da se uhvati pisanja knjige koju su godinama priželjkivali mnogi u Rijeci. Meteorologiju je živio do posljednjih trenutaka života, posljednje stranice predao je u bolnici, rečeno je u crikveničkoj gradskoj vijećnici.

Dunja Mazzocco Drvar na predstavljanju u Crikvenici je dobila komplimente za svoj pogovor te se prisjetila da ga je pisala kad je već znala da je Sijerković ozbiljno bolestan, ali i vjerovala da će se izvući. No, nada je ubrzo nestala. Kao da sam znala, komentirala je Mazzocco Drvar…

Prisjetila se kako Sijerković volio prirodu, izlete, kako su kao mladi meteorolozi pomalo sa tremom iščekivali pitanja i kratke provjere znanja iskusnog kolege. Mazzocco Drvar otkrila je Crikveničanima da ne zna čovjeka koji je volio kolače kao Sijerković i ponudila anegdotu koja je nasmijala nazočne. Jednom prilikom vozač je primijetio Sijerkovića kako kisne. Bez kišobrana. Zaustavio se i pitao: „Jesi li ti Sijerković? Jesi. Pa kisni”, rekao je slavodobitno kao da uzvraća meteorolozima za svaku nepogođenu vremensku prognozu.

Ivan Novak kao riječki meteorolog posvetio se na predstavljanju knjige i Crikvenici i njenoj klimi. Naime, dosta je sličnosti u klimi Rijeke i Crikvenice. Novak je podsjetio da je Crikvenica među šest gradova u Hrvatskoj po dugovječnosti meteoroloških motrenja. U Crikvenici se vrijeme stručno prati od 1891. godine. Bura je svjetski fenomen, a Novak je otkrio kako su se Japanci došli upoznati s burom na Kvarneru. No, kad su došli, bure nigdje.

Spretni Japanci stali su mjeriti koliko je drveće nagnuto, označavali sa skalom od 1-6, a kad su iscrtali dobili su opis gdje bura najviše djeluje.

Rijeka prednjači po kiši, u Londonu padne 500 litara kiše, a u Rijeci padne 1.500 litara godišnje. U Crikvenici je dvadesetak posto manje kiše no u Rijeci.