VIDEO U Grižanama se okupile generacije Centralne glazbe

U 48 godina povijest Centralne glazbe pisala su 172 Grižanca

GRIŽANE Prije četiri godine Daniel Blažičević u Grižanama je organizirao okupljanje harmonikaša. Naime, u mjestu s 953 stanovnika čak je 77 harmonikaša. Osam posto pučanstva. Grižane su zaslužile takvo okupljanje. Uspjelo okupljanje bilo je motiv za novu ideju. Daniel Blažičević i Dean Barac odlučili su okupiti sve članove Centralne glazbe, formirane još 1978. godine. U prošlosti je svako selo imalo svoju glazbu, no shvatilo se da je bolje imati jednu moćnu glazbu u Grižanama. I tako je prije 45 godina osnovana Centralna griška glazba.

Blažičević se uhvatio olovke i podvukao crtu pod 172 imena koja su bila dio Centralne glazbe. Nakon što je Dean Barac pozdravio članove Centralne glazbe i Grižance, Blažičević je s pozornice griškog doma pročitao 172 imena koji su pisali povijest.
Kroničar Grižana Stipica Jurčić ukratko je predstavio povijest griških običaja pod maskama. Već dugo vremena ponos Grižana su “ča grđi – to lipši” krabunosi, a zanimljivo je da su Grižane nekad imale zvončare. Sve do tridesetih godina prošlog stoljeća. Specifični su bili po crnim hlačama.

Organizatori su posebno pozdravili 74-godišnjeg Matu Pilaša Malog koji je najstariji član glazbe, Daria Crnića koji ima najduži staž, punih 30 godina te dugogodišnjeg komandanta i jednog od osnivača Centralne glazbe Željka Blaževića Kotorkina.

Današnje okupljanje članova Centralne glazbe ne bi trebalo biti posljednje ove godine. Ideja je da se okupe članovi i da se lokalna karavana zaputi u posjete mjestima. Cilja se na nedjelju 29. siječnja.