U Kraljevici se uređuje najvažniji centar projekta Putovi Frankopana

Dvorac Nova Kraljevica najvažniji je kotačić u projektu Kulturno-turistička ruta Putovima Frankopana. Naime, dvorac u kojem se kovala zrinsko-frankopanska urota bit će središnji interpretacijsko – posjetiteljski centar cijele rute

KRALJEVICA U dvorcu Nova Kraljevica uređuje se interpretacijski centar u sklopu projekta Kulturno-turistička ruta Putovima Frankopana. Interpretacijski centar činit će dvije prostorije smještene uz postojeći posjetiteljski centar frankopanskog dvorca u Kraljevici. Izvode se građevinski, obrtnički i elektro radovi. Investitor je Primorsko-goranska županija, a izvođač Citadela d.o.o. Vrijednost investicije iznosi 853 tisuće kuna. Radovi bi trebali završiti do studenog.

Dvorac Nova Kraljevica vrlo je bitan kotačić u projektu Kulturno-turistička ruta Putovima Frankopana. Moglo bi se reći i najvažniji. Naime, dvorac u kojem se kovala zrinsko-frankopanska urota bit će središnji interpretacijsko – posjetiteljski centar cijele rute koja će štovateljima hrvatske povijesti ponuditi sedam interpretacijskih centara: Trsat, Grobnik, Bakar, Bribir, Krk, Čabar te Brod na Kupi. Svaki od interpretacijskih centara imat će krovnu temu koja se vezuje uz sam lokalitet i pojedini element baštine Frankopana i Zrinskih. Krovna tema Interpretacijskog centra Kraljevica je urota zrinsko-frankopanska.

S ciljem obnove, očuvanja, zaštite i održivog korištenja frankopanske materijalne i nematerijalne baštine Primorsko-goranska županija je 2017. godine, u suradnji s 12 partnera (Biskupija Krk, Centar za kulturu Grada Krka, Grad Bakar, Grad Rijeka, Prirodoslovni muzej Rijeka, Općina Čavle, Vinodolska općina, Grad Kraljevica, Općina Lokve, Turistička zajednica grada Rijeke, Turistička zajednica Kvarnera, Grad Čabar), pokrenula projekt Kulturno-turistička ruta Putovima Frankopana.

U obnovu objekata, njihovo uređivanje, promociju i stvaranje novih turističkih proizvoda koji će kroz cijelu godinu oživjeti otok Krk, vinodolsko zaleđe i Gorski kotar, uložit će se 61 milijun kuna, od čega 47 milijuna kuna čine bespovratna sredstva iz strukturnih fondova EU. Projekt će objediniti prirodnu, kulturnu, gastronomsku i turističku ponudu Primorsko-goranske županije, ukazati na povezanost hrvatske srednjovjekovne povijesti s europskim krugom te biti veliki poticaj razvoju primorskog zaleđa i Gorskog kotara. Provedba projekta traje do 1. veljače 2021. godine.

 

 

error: Content is protected !!