Senjski turizam past će na 20-30 posto noćenja

Trebat će vremena za povratak na prošlogodišnjih više od pola milijuna noćenja, boji se direktor TZ Grada Senja Samaržija

SENJ Prema mišljenju direktora TZ Grada Senja Viktora Samaržije na senjskom području ove turističke sezone realno je za očekivati 20-30 posto lanjskih noćenja, obzirom na epidemiološke okolnosti izazvane korona virusom. Predsezona, koja je trebala otpočeti sa Uskrsom, potpuno je izostala. U predstojeću ovogodišnju turističku sezonu ulazi se s velikom neizvjesnošću i traže načini suživota s virusom.
“Koliko će gostiju doći na senjsko područje na odmor teško je prognozirati. Mnoge države još nisu otvorile granice, neke stimuliraju svoje stanovnike da odmor provedu u vlastitoj zemlji pomažući tako vlastito gospodarstvo. Dio potencijalnih gostiju radi gospodarske krize ostao je bez posla i sredstava za odmor, a kod velikog broja ljudi prisutan je veliki strah od zaraze te se odluke o putovanju odgađaju i donose u posljednji tren. U svakom slučaju, ukoliko epidemiološke prilike nastave pozitivan trend u srpnju i kolovozu očekujemo priličan broj gostiju i to uglavnom onih koji putuju automobilima. Područje Senja ima veliku prednost obzirom na blizinu granica i odličnu prometnu povezanost. Netaknuta priroda, blizina nacionalnih parkova, brojne biciklističke staze te veliki broj smještajnih jedinica u domaćinstvu u kojima je uvelike smanjen kontakt s ostalim gostima predstavljaju veliku prednost koja će zasigurno biti prepoznata od strane gostiju.“ ističe Samaržija.

Direktor TZ Samaržija

Na preporuku Ministarstva turizma, radi značajno oslabljenih prihoda od boravišne pristojbe i turističke članarine, ovogodišnji program rada TZ stavljen je van snage. Preporuka je da turističke zajednice obustave sve marketinške aktivnosti koje iziskuju veća financijska sredstva, odgode preuzete ugovorene obveze te racionaliziraju izdatke za zaposlene, što je TZ Grada Senja i učinila. Krovne, masovne manifestacije, poput Senjskog ljetnog karnevala, Samba-manije i Uskočkih dana, ove godine se neće održati.
“Na navedenim manifestacijama nemoguće je osigurati zadane epidemiološke mjere i u slučaju zaraze više se ne bi mogli pratiti kontakti radi sprečavanja širenja virusa, a kao organizatori dužni smo domaće i strane posjetitelje zaštititi od zaraze. Za svoje goste ipak planiramo održati niz manifestacija manjeg obima kako bi im ponudili neki vid zabave,“ kaže Samaržija.

Uskočki dani

“Pred nama je izuzetno zahtjevan i neizvjestan period te je vrlo nezahvalno bilo što prognozirati. Slijedi nam neizvjesna sezona i biti će potrebno puno prilagodbe i vremena za povratak na prošlogodišnji broj od preko pola milijuna noćenja”, poručio je Samaržija te dodao kako u njihovom uredu, koji redovito radi, stoje iznajmljivačima na raspolaganju.

Oprezno kod odjavljivanja smještaja

Privatni iznajmljivači, koji čine gotovo 80 posto smještajnih kapaciteta na senjskom području, također su u nezavidnom položaju. Neki od iznajmljivača i sami otkazuju rezervacije bojeći se virusa. Privatni iznajmljivači nisu obuhvaćeni nacionalnim mjerama pomoći u tijeku epidemije jer nisu niti obrtnici niti poduzetnici. No, puno njih je podignulo kredite i ulagalo u smještajne kapacitete. “Gosti masovno otkazuju rezervacije, pa se iznajmljivači sve više odlučuju za odjavljivanje svojih smještajnih kapaciteta. Naime, moraju platiti paušal turističke pristojbe na ležajeve. Istina, odlukom Vlade do daljnjega je smanjen na 50 posto po stalnom krevetu, s tim da se za pomoćne krevete turistička pristojba za sada ne plaća. Međutim, ako nema turista i prihoda i ta su davanja za iznajmljivača veliki trošak. Kod odjavljivanja smještajnih kapaciteta upozorio bih na jedno: iznajmljivači imaju rješenje koje odjavom prestaje biti na snazi. Iznajmljivanje nije obrt da se može staviti u mirovanje i kod ponovnog otvaranja, prije izdavanja novog rješenja, slijedi ponovna kategorizacija njihova smještaja po zakonskim aktima koji su trenutno na snazi, a oni često puta nisu isti kao u vrijeme kada su iznajmljivači ishodili prethodna rješenje. Stoga bi bilo dobro prije odjavljivanja kontaktirati županijsku Službu za gospodarstvo i provjeriti da li će po trenutno važećim propisima smještajni objekt ispunjavati uvjete za novu kategorizaciju”, poziva Samaržija.

error: Content is protected !!