U Plužnicama blagoslovljena nova kapelica Svetog Ante

Željeli smo ostaviti u zavjet našim potomcima ovu kapelicu kako bi sačuvali od zaborava svoja vjekovna ognjišta, rekao je predsjednik Zavičajne udruge Plužnice Tomić

GORNJI ZAGON U Gornjem Zagonu, zaseoku Plužnice, blagoslovljena je nova kapelica Svetog Antona. Svetu misu za blagdan Svetog Ante predvodio je vlč. Pero Ljubičić. Nakon egzodusa koji je doživio Gornji Zagon u pedesetima i šezdesetima godinama, ulaganja Grada Novog Vinodolskog posljednjih godina motivirali su pučanstvo da se vrati svojim korijenima, bar za vikende i kroz turističku ponudu.
– S obzirom na to kako smo posljednja generacija koja je živjela u ovim selima, željeli smo ostaviti u zavjet našim potomcima ovu kapelicu kako bi sačuvali od zaborava svoja vjekovna ognjišta. Dugo smo razmišljali o lokaciji i imenu kapelice, a kako su naši stari štovali Svetog Antu, odlučili smo da kapelica nosi njegovo ime, kazao je Ivica Tomić, predsjednik Zavičajne udruge Plužnice i jedan od inicijatora ideje.
– Ovdje je doista lijepo i ugodno, kapelica je prekrasna i samo Vam mogu svima čestitati. Grad Novi Vinodolski uvijek je stajao iza projekata koji su se odvijali u ovome kraju i tako će biti i ubuduće, poručio je novljanski gradonačelnik Tomislav Cvitković.
Tomić je izrazio nadu da će kapelica postati mjesto okupljanja i čuvanja tradicije svetkovanja Svetog Ante, ali i motivacija za daljnja ulaganja u sela Gornjeg Zagona.

FOTO Ivan Balažević