Ulaganjima u vodoopskrbu Bakar povećava temeljni kapital u ViK-u

Udio Bakra, koji po zakonu ne može gospodariti infrastrukturom koju je gradio, skočit će s 36 na 60 milijuna kuna

BAKAR Vijećnici Grad Bakra podržali su prijedlog o prijenosu prava vlasništva nad komunalnim građevinama na području Grada Bakra. Pojednostavljeno i manje formalno, Grad Bakar prenio je vlasništvo vodnokomunalnih objekata koje je sam gradio na Komunalno društvo Vodovod i kanalizacija koje je jedino ovlašteno upravljati vodnokomunalnim objektima. O čemu se konkretno radi, pojasnio je gradonačelnik Bakra Tomislav Klarić.

Grad Bakar, iako nije bio obavezan, proteklih godina uložio je značajna sredstva u izgradnju vodnokomunalnih građevina. Radi se o ulaganju od 43 milijuna kuna. Najvećim dijelom radi se o ulaganjima u Industrijsku zonu Bakar na Kukuljanovu, koja su bila nužna da bi se privuklo investitore. Po zakonu, Grad Bakar nema ovlasti da upravlja vodnokomunalnim objektima, a KD Vodovod i kanalizacija ima. Bakrani su duže pregovarali, tražeći da se priznaju ulaganja na način da se šoveća temeljni kapital Bakra u komunalnom društvu. Našao se zajednički jezik te će se na današnjoj skupštini (utorak) povećati udjel Bakra. No, ne za 43 milijuna kuna već za 23 milijuna. Naime, zbog proteka vremena i nakon obračunate amortizacije, utvrdilo se da se danas radi o 23 milijuna kuna vrijednom ulaganju.

Tako će udio Grada Bakra s 36 milijuna kuna skočiti na 60 milijuna kuna. Aktualna gradnja vodovoda kod Zlobina te gradnja gotovo dva kilometra mreže u Zoni, ukupno vrijedni sedam miijuna kuna, još nisu ušli u procjenu. Tome će jednog dana trebati dodati i 20 milijuna kuna koja će se ulagati 2021. godine. Sve što se radi financira Grad Bakar, a ViK se pojavljuje kao investitor, objasnio je gradonačelnik Klarić dodajući da ViK praktično i s bakarskim novcem ulaže u vodoopskrbu Grobnišćine i Klane. Spomenuto je da će Bakar uložiti dodatnih tri milijuna kuna za vodnu infrastrukturu buduće Poslovne zone Lunga. Iskoristit će se obnova prometnice od Meje do Oštrovice kako bi se u trup ceste “ubacilo” cijevi od kružnog toka Meja prema Bajti.

V.d. ravnatelja vrtića Irena Jelenić Aćimović

Na sjednici gradskog vijeća prihvaćen je prijedlog o razrješenju ravnateljice Dječjeg vrtića Bakar Ksenije Tomac koja je prošlog tjedna dana podnijela ostavku na dužnost ravnatelja vrtića. Pedagoginja Irena Jelenić Aćimović imenovana je v.d. ravnateljicom i obnašat će dužnost do izbora novog ravnatelja bakarskog vrtića.