ERSTE AD

VIDEO Eko Kvarner u Bakarcu: zagađujemo i nekontrolirano nasipavamo more

Eko aktivisti su upozorili na nedavno onečišćenje Bakarskog zaljeva, a spomenuta je i devastacija šetnice Neriz – Črišnjeva

BAKARAC Povodom Dana planeta Zemlje Udruga Eko Kvarner, ogranci Eko Kvarner Kostrena i Eko Kvarner Crikvenica upozorili su na sustavno uništavanje obalne crte u Riječkom zaljevu i susjednom akvatoriju nekontroliranim nasipavanjima i onečišćenjima mora naftom i balastnim vodama, s posebnim osvrtom na nedavno onečišćenje Bakarskog zaljeva. U Bakarcu su se javnosti obratili tajnica udruge Eko Kvarner Gordana Vukoša, predsjednik udruge Tira Bakaraca Renato Franko i članica udruge Milvana Arko-Pijevac.

Posljedice onečišćenja u uvali Sansovo u Bakarcu

Tajnica udruge Gordana Vukoša je podsjetila na veliko onečišćenje prije pet godina, kada je INA pokušavala prebaciti krivnju na neke od brodova na sidru. Aktivistica iz Kostrene smatra da su za česta zagađenja odgovori loši propisi i nedjelovanje institucija. Kod nas su kazne simbolične, a u svijetu se kreću od stotina tisuća dolara do milijunskih iznosa.

Predsjednik bakaračke udruge Franko smatra da se kod posljednjeg onečišćenja u Bakarskom zaljevu kasno reagiralo i da se eko katastrofi u Bakarskom zaljevu svjedoči po tko zna koji put.

Šetnicu Neriz – Črišnjeva prekinulo je polaganje plinovoda

Aktivistica Arko-Pijevac složila se da je riječ o neučinkovitom djelovanju pri posljednjem zagađenju u Bakarskom zaljevu, a osvrnula se i na devastaciju šetnice Neriz – Črišnjeva. Nakon polaganja plinovoda za LNG šetnica nije vraćena u prvobitno stanje, a reakcija su izostale, upozorila je Arko-Pijevac.

error: Content is protected !!