Vukovar i Novi zajedno u ratu i miru

Kroz glazbeno-scenski spektakl ispričana je priča o borbi Vukovara u malom gradu koji je dao osam života za slobodnu Hrvatsku

NOVI VINODOLSKI Kako je izgledao dan u opkoljenom Vukovaru, kako se 1.800 branitelja odupiralo sili od 60-80 tisuća srpskih agresora, kako se preživljavalo u srpskim logorima, u ispunjenom Domu kulture u Novom Vinodolskom pričali su vukovarski branitelji i logoraši Damir Plavšić i Damir Markuš Kutina kroz glazbeno-scenski spektakl “Bitka za Vukovar”.

Spektakl je posjetio 175 gradova u Hrvatskoj i svijetu, pogledalo ga je 80 tisuća ljudi, uz sedam tisuća izravnih sudionika. Predsjednik UDVDR-a Grada Novog Vinodolskog Ivan Polić pozdravio je vukovarske branitelje, među njima i Stipana Tomića iz Crikvenice, vukovarskog branitelja i logoraša srpskih koncentracijskih logora. Polić je podsjetio da je Novi kao mali grad dao veliki doprinos u Domovinskom ratu.

Upravo je u Vukovaru pala prva žrtva iz Novog, HOS-ovac Zdravko Špalj Papundek iz Sibinja. U ratu je poginulo osmero Novljana, 28 je ranjeno. Novljani su se borili na svim ratištima, sudjelovali u svim velikim akcijama Domovinskog rata. Završili smo s Olujom, u kojoj smo opet imali žrtve, zaključio je Polić. Spektakl je edukativnog karaktera, u filmu su korišteni specijalni efekti tako da su gledatelji na trenutke imali osjećaj da žive gledatelj u opkoljenom i razaranom Vukovaru.

Organizator večeri Vukovara je Grad Novi Vinodolski, a suorganizatori UDVDR Novi Vinodolski, UHDDR Novi Vinodolski, HVIDR-a Novi Vinodolski i OŠ Ivana Mažuranića.