Buljat: za koga ću navijati? Za Vinodol. I moj otac je navijao za Vinodol kad sam igrao za Crikvenicu

Sutra će derbi vjerojatno najintenzivnije proživljavati Novljanin Marinko Buljat. Zabijao je za oba kluba, trenirao igrače koji će sutra istrčati na obje strane, a sutra će njegov sin Antonio igrati protiv njegovog Vinodola 

NOVI VINODOLSKI Tko je pozvaniji od Marinka Buljata da najavi derbi Vinodola i Crikvenice? Novljanin je nosio dresove svog Vinodola i svoje Crikvenice. U četiri navrata oblačio je dres Crikvenice. Nakon igračke karijere kao trener Vinodola je odgojio generacije i generacije mladih nogometaša. Neki od njih sutra će istrčati na teren, u dresovima Vinodola i Crikvenice.
– Nema nogometaša na području bivše Općine Crikvenice, koja uključuje i Crikvenicu i Novi, a da je odigirao toliko utakmica za Vinodol i Crikvenicu. Uvijek bi se radovao derbijima, velikim utakmicama, čiji god dres nosio. I uvijek bi se radovao golu, za koga god zabijao.
Sutra će Buljat biti u specifičnoj situaciji. Na jednoj strani Vinodol, a na drugoj njegov sin Antonio, u dresu Crikvenice.
– Za koga ću navijati? Za Vinodol. I moj pokojni otac je navijao za Vinodol kad god sam igrao za Crikvenicu.
Tako kaže srce. A što kaže razum?
– Bit će neriješeno, prvi remi Crikvenici u ovom prvenstvu.
Pitamo golegetera gdje je prednost Crikvenice.
– Najveća prednost je standardnost ekipe. Trener Svast zna tko mu gdje igra i mislim da je za velike rezultate jako zaslužan baš trener Svast. Crikvenica ima gotovo isti sastav još od lanjske sezone. Ova Crikvenica je primjer da se ekipa ne stvara preko noći. I baš tu mi u Novom imamo problema.

Buljat s predsjednikom Crikvenice Prpićem

Gdje je prednost Vinodola?
– Apsolutno ambijent i navijači, posebno Bura koja je postala prava navijačka skupina, koju drže bivši igrači omladinskog pogona kojima je klub u srcu. Sasvim druga atmosfera od kazališne crikveničke. Na žalost, tribine su zatvorene. Kad je riječ isključivo o terenu, rekao bi da čak imamo nekoliko igrača koji su iskusniji i kvalitetniji od crikveničkih, ali ne igraju pojedinci već tim, a u tome je Crikvenica ispred nas.
Kako bi Buljat postavio igru protiv Crikvenice koja je u osam susreta nanizala osam pobjeda.
– Igrao bi sa što više agresije, inzistirao na razbijanju ritma igre. Tražio bi česte prekide, ne daj Bože grubu igru, ali stalni kontakt na veznim igračima koji su najveća vrijednost Crikvenice. Jedino tako možemo parirati Crikvenici. U sredinu terena bi stavio svježe i mlade igrače koji mogu trkački parirati Aliloviću i Bogdaniću. Za nas je dobro da nema Lagumdžije koji je jako dobro držao svoju poziciju.
Kad bi mogao dovesti jednog igrača Crikvenice u Vinodol, koga bi izabrao?
– Doveo bi malog Bogdanića. Jako se puno troši nazad, a jako puno kvalitetnih lopti da napadačima. Razvija se u pravog igrača.
Tko je zvijezda Vinodola?
– Bez premca Željko Tomić. Bez Željka ne bi imali toliko bodova. Iznenađuje me i Pečanić, vratio se s 38 godina i donio nam četiri boda svojim golovima. Imali smo sekvenci u kojima je bilo dobre igre i ti periodi pokazuju da ekipa može više. Ova ekipa zaslužuje više bodova, ali do bodova se dolazi igrom.

Buljat sa Željkom Tomićem

Crikvenicu tek sada čekaju derbiji koji će pokazati stvarnu vrijednost lidera.
– Mislim da je poraz protiv Kraljevice u kupu došao Crikvenici u nezgodan trenutak. Nakon Vinodola, stiže im Grobničan, zaostala utakmica protiv Rudara pa Jadran. Neće biti lako niti na Cresu, bio sam s Vinodolom i uvjerio se koliko je Cres nezgodan. Bit će Crikvenici teško u seriji derbija. Mogu odmah potpisati da pet pobjeda neće uhvatiti, pogotovo protiv Jadrana, Porečani imaju najbolju ekipu.
U posljednjih pet sezona Crikvenica je samo jednom dobila Vinodol, a Novljani su slavili tri puta, uz pet remija. Ima li Crikvenica kompleks Vinodola?
– Za pokojne Jugoslavije mi smo imali kompleks Crikvenice. Uvijek smo igrali ligu-dvije ispod Nehaja i Crikvenice. Novi je već 20 godina u istoj ligi s Crikvenicom i sad je to neka druga priča, no Crikvenica sigurno nema kompleks Vinodola, nema kompleks niti od jednog kluba, Crikvenica je klub s imenom, klub koji je proslavio 100 godina postojanja.

Trenerski razgovori, Marijan Tomić i Buljat

Da je Antoniju bar pola sata

Kako Buljat stariji gleda na sezonu Buljata mlađeg u dresu Crikvenice?

– Ne daj Bože da bi se miješao treneru u posao. Kapa do poda za sve što je napravio, ali kao otac mislim da zaslužuje veću minutažu. Ako Antonio igra 10-15 minuta, nema vremena pokazati što zna, a mislim da bi pokazao što zna kad bi dobivao bar pola sata.

Buljat mlađi

 

error: Content is protected !!