Za nelegalno kampiranje kazna i deset tisuća kuna 

Stranci u kamperima očito izbjegavaju plaćanje kampova te se utabore gdje god požele. Najizraženiji je problem kod Tunere u Jadranovu

JADRANOVO Pojedine atraktivne lokacije uz more postale su samoproglašeni kampovi. Stranci u kamperima očito izbjegavaju plaćanje kampova te se utabore gdje god požele. Najizraženiji je problem kod Tunere u Jadranovu. Znalo se u jednom trenutku naći i po sedam kampera na noćenju. No, postoje i druge atraktivne lokacije kamperima. U predsezoni, dok se ne naplaćčuje parking, kod Lidla u Novom Vinodolskom. Ili jednostavno, uz plaže. Uglavnom, podalje od Jadranske magistrale. 
Prema neslužbenim informacijama, komunalno redarstvo Grada Crikvenice reagira i kamperi uglavnom napuste lokaciju kad se pojavi osoba u uniformi. Bez plaćanja kazni. Što ih vjerojatno samo ohrabri da presele na drugu lokaciju jer znaju da neće dobiti po lisnici. Problem je, kako saznajemo, definirati što je to kampiranje. Naime, preko dana kampisti mogu reći da su samo parkirali ukoliko ne izvade stolove i stolice pred kamper. Nekad ih se hvatalo na djelu, pred jutro, u pidžamama. No, problem je noć. Redarstvo ne radi nakon 23 sata i ljubitelji divljeg kampiranja očito koriste vakuum.

Potražili smo odgovor kod Državnog inspektorata tko sve može djelovati odnosno tko je nadležan za sankcioniranje kampera koji se kampiraju gdje god im se prohtije.
U odgovoru Državnog inspektorata, između ostalog, stoji da je člankom 29. stavkom 1. Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti propisana zabrana kampiranja izvan kampova i prostora određenih za kampiranje izvan kampova. Djelovati mogu turistički inspektori, a članak 42. stavka 4. propisuje da nadzor nad zabranom kampiranja izvan kampova i prostora određenih za kampiranje provode i komunalni redari. Stavkom 6. istog članka propisano da su komunalni redari ovlašteni protiv prekršitelja podnijeti optužni prijedlog ili izdati prekršajni nalog ili naplatiti novčanu kaznu na mjestu izvršenja prekršaja.
Člankom 52. Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti propisana je i novčana kazna u iznosu od 1.500 do 10.000 kuna za prekršaj osobi koja kampira izvan kampova te prostora određenih za kampiranje. Propisano je da za navedeni prekršaj turistički inspektor može naplatiti novčanu kaznu na mjestu izvršenja prekršaja u iznosu od tisuću kuna, dobili smo pojašnjenje Državnog inspektorata.