Zahtjevi za crikveničke koncesije putovali iz Beograda, Bajakova, Beča…

Na “dan D” pristiglo je 150 zahtjeva za koncesijska odobrenja, komisija obrađuje zahtjeve, a to će potrajati

CRIKVENICA Aktualni sat gradskog vijeća Crikvenice uvijek ponudi zanimljiva pitanja i odgovor. Tako je bilo i na sinoćnjoj sjednici.

Vijećnika Damira Ljubanovića (HDZ) zanima je li se formiralo vijeće za koncesijska odobrenja i je li počela dodjela koncesijskih odobrenja.
Pročelnica Upravnog odjela za investicije, prostorno uređenje i imovinu Vjekoslava Glavan je odgovorila da se vijeće formiralo, da je za predsjednika izabran Zdravko Pernar te da je krenula obrada pristiglih 150 zahtjeva iz Hrvatske i inozemstva. Zahtjevi su na “dan D”, 17. svibnja, stizali iz Beograda, Bajakova, Beča… Potrajat će obrada dokumentacije.

Nezavisni vijećnik Boras Boras postavio je pitanje vezano uz transparentnost proračuna. Gradsko vijeće je donijelo odluku prije pola godine da se omogući građanima uvid u trošenje proračunskih sredstava. Što je najavom da će profunkcionirati besplatna aplikacija putem koje će građeni moći vidjeti u što se troše gradska sredstva.
Pročelnica Upravnog odjela za financije, turizam i gospodarstvo Jasna Perhat je objasnila da se čekaju upute Ministarstva financija. Naime, novi Zakon o proračunu uveo je transparentnost kao obavezu, no čeka se objašnjenje koji će se podaci objavljivati. Kad se pokrene sustav, građani će moći vidjeti sve transakcije od 1. siječnja 2022, objasnila je pročelnica.

Boras je pitao što je s davno najavljenom gradnjom velikog parkirališta u Crikvenici.
Pročelnica Upravnog odjela za investicije, prostorno uređenje i imovinu Vjekoslava Glavan je odgovorila da je izrađena projektna dokumentacija za parkiralište u susjedstvu rasadnika uz Dubračinu te da je predan zahtjev za građevinsku dozvolu. Kad se dobije dozvola, ide se u projekt. Ulaz je planiran iz Vinodolske ulice, prema Kotorskoj ulici će se graditi pješački most te će se uređenom šetnicom relativno brzo stizati do centra. Parkiralište će imati više prostora za autobuse, manje za aute, a projekt neće biti jeftin.

Vijećnik Vedran Antić (SDP) je ponovio apel s prošlog vijeća da se kontroliraju terase. Prošlo je 26 dana, ne vidim nikakve kontrole, a šetalište u Selcu je veliki problem po tom pitanju, upozorio je Antić.
Pročelnik Upravnog odjela za komunalni sustav i zaštitu Mario Zubčić misli da su komunalni redari izašli na teren, ali nema točan broj izlazaka te je najavio pisani odgovor kojim će ponuditi točan odgovor. Predsjednica gradskog vijeća Vesna Car Samsa pohvalila je rad novog pročelnika Zubčića i zahvalila na brzim reakcijama.

Vijećnik Mario Kružić (SDP) je pitao je li napokon sazrijelo vrijeme da javnost dozna članove povjerenstva koji su rasporedili dva milijuna gradskih kuna za sport. Rečeno je da su imena tajna do odluke, a prošla su tri mjeseca od dodjele sredstava, primijetio je Kružić zamjerajući da se skrivaju članovi povjerenstva.
Kružić će dobiti pisani odgovor.

Šef crikveničkog SDP-a je naveo primjer Grada Malog Lošinja koji gradi 100 stanova za mlade, stručne službe i socijalne slučajeva. Gradnju vodi komunalno poduzeće, stanovi se daju na rok od deset godina, stanoprimci imaju pravo prvokupa, a najamnine se računaju kao učešće. Da li Grad Crikvenica planira tako nešto? Ne politiziram jer je gradonačelnica iz redova HDZ-a, dodao je Kružić i pohvalio model.
Pročelnica Glavan je rekla da Grad Crikvenica nema takav program, ali da bi vjerojatno gradonačelnik Damir Rukavina (koji se ispričao za nedolazak na sjednicu, op. a.) mogao reći nešto o dugoročnim aktivnostima.

I četvrto pitanje Kružića, što je s Poduzetničkim centrom Vinodol i LAGUR-om Tunera u kojem ne štima neko vrijeme? Pročelnica Perhat je odgovorila da je dosadašnja direktorica PC Vinodol dala neopozivu ostavku te da je imenovana nova, dosadašnja djelatnica Nikolina Mijić. Za LAGUR će stići odgovor.

Vijećnika Gracina Čopa (HDZ) je zanimalo što je sa sanacijom plažom Havišće. Pročelnica Glavan je ponudila odgovor da se Građevinski fakultet revidira projekt sanacije plaže i pokosa koji su izradili prije nekoliko godina.

Što je s izborom direktora turističke zajednice?

Treće Kružićevo pitanje glasi što se čeka s izborom direktora Turističke zajednica Grada Crikvenice. Rok za završetak kompletne procedure je 30. lipanj, upozorio je Kružić.

Direktorica TZ-a Marijana Biondić je odgovorila da natječaj još nije raspisan te da natječaj raspisuje turističko vijeće, a vijeće saziva gradonačelniku. Stoga, to pitanje treba postaviti gradonačelniku, objasnila je aktualna direktorica TZ-a.

error: Content is protected !!