Završna konferencija projekta Gospodarsko središte Hrvatskog primorja: svaki drugi novi objekt u Industrijskoj Zoni Bakar proizvodni

Na konferenciji je predstavljen projekt vrijedan 25,2 milijuna kuna koji je otvorio prostor novim investitorima

KUKULJANOVO Održana je završna konferencija projekta “Gospodarsko središte hrvatskog primorja” koji je sufinancirala EU iz Europskog fonda za regionalni razvoj, kroz Operativni program “Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.” Konferenciji u višenamjenskoj dvorani poslovne zgrade Industrijske zone Bakar prisustvovali su predstavnici Grada Bakra, Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU), GP Krk, Industrijske zone Bakar d.o.o., potencijalni investitori.

Prema Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava, sklopljenim s Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta te SAFU-om, ukupna vrijednost projekta iznosi 25,2 milijuna kuna. Bespovratna sredstva EU iznose gotovo deset milijuna kuna odnosno 40 posto ukupno prihvatljivih troškova. Grad Bakar je iz svog proračuna trebao osigurati 15 milijuna kuna, no Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije prepoznalo je važnost projekta i pokrilo polovicu obaveze Grada Bakra.

Gradonačelnik Bakra Tomislav Klarić je upoznao nazočne s projektom istaknuvši da su izgrađene i potpuno komunalno opremljene dvije prometnice te jedna dionica treće prometnice. Gradnja je počela u siječnju 2020. godine, a prometnice su završene u prosincu 2020. odnosno rujnu 2021. godine. Izgradnjom i opremanjem infrastrukture duž 29 tisuća kvadrata stvoreni su preduvjeti za izgradnju novih poduzetničkih objekata. Izgrađena su dva kilometra nove, što je vidljivo, no ispod asfalta krije se impozantna mreža infrastrukture (plinovod, vodovod, kanalizacija, telekomunikacije, javna rasvjeta…).
Klarić se vratio u vremena kad je preuzeo dužnost gradonačelnika, prisjetio kako su mnogi sa skepsom gledali na viziju razvoja Zone. Imali smo viziju, a sada je jasno da našu viziju ostvarujemo. I nećemo stati. Naša vizija je 10 tisuća zaposlenih u Zoni i vjerujemo da ćemo ispuniti naš cilj u ovom desetljeću. Razvoj Zone reflektirao se na Grad Bakar. Moj prvi proračun kao gradonačelnika iznosio je 15 milijuna kuna, a sada se Bakar može pohvaliti s proračunom od 115 milijuna kuna. Rast proračuna najvećim dijelom možemo zahvaliti Industrijskoj zoni Bakar, rekao je Klarić dodajući su samo ove godine investicije u Zonu vrijedne 1,2 milijarde kuna. Od početka razvoja Zone sami smo sebi dali zadatak: na kompletnom prostoru od pet milijuna kvadrata, 35 posto sadržaja mora biti proizvodno, 35 posto skladišno, a 30 posto trgovački centri, ističe Klarić najavljujući gradnju sportsko-poslovnog centra u Zoni. Uz dodatak, ima logike i gradnja dječjeg vrtića.

Direktorica Industrijske zone Bakar d.o.o. Linda Sciucca je naglasila sinergiju Grada Bakra i Industrijske zone Bakar u infrastrukturnom opremanju najveće i najopremljenije Industrijske zone. Investitori su prepoznali Industrijsku zonu Bakar na Kukuljanovu kao mjesto za svoje ulaganje, prepoznali su njenu infrastrukturnu opremljenost, odličnu pozicioniranu rentu, njenu veličinu. Danas je Zona dvjestotinjak pravnih subjekata i više od četiri i pol tisuće direktno zaposlenih. U posljednjih pet godina Zona bilježi 47 investicija: među njima je 20 izgrađenih gospodarskih objekata, 10 u gradnji, a čak 17 u pripremi dakle projektiranju, ishođenju dozvola i ugovaranju građenja. Samo ove godine se gradi deset poslovnih objekata. Direktorica Sciucca je izrazila posebno zadovoljstvo što je u Zoni sve više proizvodnih subjekata. Od 20 novih objekata, čak devet ih je u funkciji proizvodnje, a ostatak su trgovačke-uslužne djelatnosti. Sciucca je potencijal Zone ilustrirala segmentom razgovora s informatičkom tvrtkom koja je došla u Zonu. Na pitanje zašto su odabrali Zonu, uslijedio je jasan odgovor: svi naši klijenti su ovdje.

error: Content is protected !!