Zbor građana: Predugo se čeka koncesionar plaže

Rukavina, Magaš i Biondić zatražili da Grad Crikvenica odlučuje o koncesionaru. Hotelijeri i građani ne žele da se politika uplete u plažu

CRIKVENICA Atmosfera u Crikvenici posljednjih dana je “obećavala” da će zbor građana vezan uz Glavnu gradsku plažu u Crikvenici ponuditi povišene tenzije, verbalne i političke obračune, no na kraju je zbor građana koji je sazvao gradonačelnik ponudio sasvim obična dva sata kulturne rasprave u kojoj se moglo čuti nekoliko konkretnih zamjerki i zanimljivih prijedloga. Dosta toga se već moglo čuti ranije, a u pojedinim trenucima ušlo se duboko u struku i suhoparnu proceduru. U nekoliko navrata Crikveničani su apelirali da se plaža što prije uredi kako priliči.

Pročelnica Milošević

 

 

 

 

 

 

Što je prethodilo zboru građana?

Što je prethodilo zboru građana u Staroj školi? Prije svega, dvije godine bez koncesije za plažu koja je istekla 2017. godine. Nekad ponos Crikvenice danas je daleko od toga. Potkraj prošle godine na natječaj za koncesiju se prijavljuju dva ponuđača. Primorsko-goranska županija imala je zadatak odabrati povoljnijeg između Eko-Murvice i Jadrana s jedne strane i firme Teta Filumena s druge strane. Netko šalje kaznenu prijavu i prošli tjedan primorsko-goranski župan Zlatko Komadina na županijskoj sjednici obznanjuje da će studije ulaganja oba ponuđača poslati na dodatnu analizu na Ekonomski fakultet te izražava sumnju da će plaža do ljeta dobiti koncesionara. Postoji i treća strana, Crikveničani koji upozoravaju da projekt uređenja plaže koji je izradio Grad Crikvenica nije u skladu s prostornim planom jer se koristi pojam dohranjivanje umjesto nasipavanje, kojeg nema u prostornom planu.

Gradonačelnik Crikvenice Damir Rukavina je objasnio da je sazvao zbor zbog velikog interesa građana za sudbinu plaže. Ne želim utjecati na odabir koncesionara već samo želim da građani dobiju informacije, rekao je Rukavina. Grad želi sudjelovati u životu plaže, koja evidentno propada, rekao je Rukavina objašnjavajući da je jedan ponuđač zajednica Eko Murvica – Jadran dok je po njemu drugi ponuđač enigma. Firma osnovana dva tjedna prije zaključenja natječaja, objasnio je gradonačelnik Crikvenice.

Darko Manestar

Mirjana Kalezić

 

 

 

 

 

 

Direktorica TZ Grada Crikvenice Marijana Biondić je istaknula da su u posljednje dvije godine, otkako plaža nema koncesionara, imali velik broj pritužbi na plažu. I to od gostiju koji godinama dolaze u Crikvenicu. Ne ide mi u glavu da PGŽ, kao županija s izraženim turizmom, dosad nije uspjela riješiti plažu. Biondić je apelirala da PGŽ prepusti odluku o odabiru koncesionaru Gradu Crikvenici, za što ima mogućnosti. Da se odluka o koncesiji prepusti Gradu Crikvenici založio se i autoritet u svijetu turizma, dr. Dragan Magaš koji je dodao da netko mora biti odgovoran što se proces otegnuo i što plaža još uvijek nema koncesionara. Ne smije se dogoditi Bol na Braču, upozorio je dr. Magaš podsjećajući na tamošnje igre s dodjeljivanjem koncesije. Kako razvijati Crikveničko-vinodolsku rivijeru ako nas se razvlasti, pita dr. Magaš i konstatira da bi bilo katastrofa da koncesiju dobije netko drugi osim Jadrana, koji će uskoro biti peta ili šesta korporacija na Jadranu.

Željko Smolčić je upozorio na razliku između nasipavanja i dohrane plaže. I gradonačelnik Rukavina se zalaže da se Gradu Crikvenici prepusti odabir koncesionara obzirom da ima takvih slučajeva na području Županije. Primjerice, u Rijeci. Mirjana Kalezić je poručila da ne želi da plaža bude predmet prepucavanja HDZ-a i SDP-a te apelirala da se plaža dodijeli Gradu jer nema vremena za čekanje. Darko Manestar čitav je slučaj uvrstio u bespuća koncesioniranja. Znalo se već 2015. da koncesija istječe, zašto se tada nije reagiralo, pita se Manestar. Nezavisna vijećnica Polonijo je apelirala da Grad izdvoji ozbiljna sredstva za plažu jer 200 tisuća kuna, koliko se uložilo lani, očito nije dovoljno. Plaža ne smije dočekati sezonu u lanjskom i preklanjskom stanu, upozorila je Polonijo.
Pročelnica Upravnog odjela za pomorsko dobro, promet i veze Primorsko-goranske županije Nada Milošević poručila je svima koji su postavljali pitanja i prozivali Primorsko-goransku da procedura ima svoje zakonitosti i da je potrebno vrijeme za provesti proceduru. Županija nije tu da bi tumačila zakone i propise već da bi ih provodila.
Na pitanja što je s odlukom o koncesionaru, pročelnica Milošević je odgovorila da nakon otvaranja ponuda dolazi do “zavjeta šutnje”. Što se dalje može dogoditi? Županijska skupština odlučuje, može se odabrati koncesionar ili poništiti postupak i krenuti ispočetka. Da se sad krene, ne možemo imati koncesionara do ljeta, objasnila je županijska pročelnica dodajući da bi bila zadovoljna da se u 2020. godini odabere koncesionar. Najavila je da će za nekoliko dana stići mišljenje Ekonomskog fakulteta o studijama ulaganja.

Mirjana Andres Rogović smatra da se gubi previše vremena, da se proces odabira koncesionara pretjerano odužio. Robert Marić koji vodi gradnju hotela Miramare se zapitao gdje s gostima koji dođu u hotel s pet zvjezdica. Zar nije normalno da takav hotel ima svoju plažu, pitao je Marić. Radi se samo o politikantstvu, Grad Crikvenica je HDZ, a Županija SDP, a dok se oni dogovore, mi smo svi izgorjeli.

Robert Marić

Mirjana Andres Rogović

 

 

 

 

 

 

Fabris: Plažom treba upravljati Grad

Predsjednik uprave Jadrana Goran Fabris je pitao da li bi itko uložio 100 milijuna kuna u hotel Park u Rovnju pitajući se hoće li dobiti plažu ispred hotela. U Poreču se ulaže u hotel Pical s 440 soba. Pogodite tko ima plažu ispred hotela. Da li bi Amabilis napravio hotel da nema plažu? Nećemo uložiti u Slaven 25 milijuna eura i u Kačjak 80 milijuna eura, a da ne znamo hoćemo li dobiti plažu. Gradska plaža je druga priča, ona treba pripasti gradu. Tko može staviti opći interes ispred svog? Samo Grad. Kao što uređuje parkove i parkirališta, tako treba i plažu koja kvalitetom treba dignuti cijenu smještaja u Crikvenici općenito. Je li normalno da gost iz hotela Esplanade, u kojoj plaća smještaj 300 eura, prolazi kroz ćevabdžinicu do plaže. Nemojte dozvoliti da plaža postane političko pitanje, zaključio je Fabris. Milošević se osvrnula na Fabrisa i odgovorila mu: Vi zastupate hotelijere. Neke ideje jako dobro zvuče, ali postoje pravila.

Goran Fabris

error: Content is protected !!