Zlobin imaju i Poljaci, Bater se može naći u Libanonu, Melnice u Kanadi, a Selce u Turskoj

Jeste li se ikada zapitali imaju li vaša mjesta imenjake širom Hrvatske, Europe, Amerike, Azije, Afrike?

Ako negdje u Hrvatskoj ili svijetu kažete da ste iz Križišća, Selca, Hreljina, Smokvice, Batera, Svetog Jurja, Vratnika, Zagona, Ledenica, Breza ili Alana… jeste li sigurni da će vaš sugovornik zna odakle ste točno? Jeste li se ikada zapitali imaju li vaša mjesta imenjake širom Hrvatske, Europe, čak i svijeta? Krenimo na put od Bakra prema Senju. Svratit ćemo usput do Amerike, Afrike, Azije.

Križišće

BAKAR i KRALJEVICA

Ako kažete da ste iz Hreljina, vjerojatno će pogoditi da ste iz Hreljina, no postoji i Hreljin Ogulinski, ali i Hreljin kod Kočevja u Sloveniji. Meja se može naći kod Škofje Loke, Zlobin u Poljskoj i Bjelorusiji. Kraljevica ima Mali Dol. Kao i Slovenija i Bugarska. Vrlo je zanimljiva potraga za mjestima  imenjacima Križišća i Škrljeva. Nalaze se u Sloveniji, nedaleko Krškog. Zanimljivo je da su slovensko Križišće i  Škrljevo udaljeni tek 13 kilometara. Isto koliko i naše Križišće i Škrljevo.

Bater

CRIKVENICA

Selce se može naći na karti Slovenije i Slovačke, čak i u Turskoj, 200 km sjeverno od Antalyje. Jadranovo se ranije zvalo Sveti Jakov, kao što se zovu mjesta na Lošinju, kod Ogulina i Biograda. Toponim Zoričići nije ekskluziva Crikvenice. Mjesto Zoričići može se naći i kod Drniša.

VINODOLSKA OPĆINA

Breze

Bribir ima imenjaka kod Skradina. Blaškovići iz Vinodolske općine nisu jedini. Postoje i Blaškovići kod Labina. Imena manjih mjesta u Vinodolskoj općini mogu se naći daleko od Vinodola. Ugrina ima u Istri. I Dolinci se mogu naći u Istri, kod Umaga i Svetog Petra u Šumi. Miroša ima u Rumunjskoj. Kamenjak se nalazi i kod Koprivnice i u Bugarskoj. Lukovo nemaju samo Vinodolska općina i Senj, isto ime nose i mjesta u Makedoniji, Bugarskoj, Ukrajini, BiH, Srbiji i Crnoj Gori.

NOVI VINODOLSKI

Alan

Novi Vinodolski ima Krasu, a mjesto s istim imenom ima i Rusija. Smokvica Krmpotska je jedna, no Smokvicu nije lako naći. Nalaze se na Pagu, na Korčuli, nedaleko Buzeta, u Sloveniji i Makedoniji. Sibinj je malo mjesto između Novog i Senja, ali i veliko selo kod Slavonskog Broda. Zagon je ucrtan na zemljovidu Slovenije kod Postojne, ali i na karti Rumunjske. Mjesta po imenu Ledenice nalaze se i u Češkoj i Crnoj Gori. Breze su još raširenije. Imaju ih Slovenci, Bugari, Bosanci, ali i Francuzi, kod Nantesa. Pleteno se može naći u Bugarskoj, gotovo na tromeđi s Makedonijom i Grčkom. Crno postoji i kod Zadra. Sela u Krmpotama imaju svoje dvojnike. Neka u Hrvatskoj, a neka puno, puno dalje. Javorje postoji u Zagrebu, nekoliko ih je i u Sloveniji i Srbiji. Zabukovac ima i Bosna. Ruševo se nalazi kod Požege. Najdalje su se „proširile“ Bile. Do Ukrajine i Etiopije. Bater se nalazi i na popisu mjesta u Libanonu.

SENJ

Hreljin

Daleko poznatiji Senj ima „konkurenciju“ u malom Senju kod Buzeta. Kad kažete da ste iz Svetog Jurja, bolji poznavatelji geografije mogli bi pomisliti na dva Sveta Jurja u  Međimurju, Sveti Juraj na Bregu je udaljen 20 km od Svetog Jurja u Trnju. Postoji i Sveti Juraj kod Zeline. Uz našu Donju i Gornju Klada, postoje Klade u Sloveniji i Grčkoj. I Crna Klada kod Našica. Starigrad Senjski naći će „dvojnika“ stotinjak kilometara južnije te kod Koprivnice. Osim na Velebitu, Krasno će se naći u još tri države. Sloveniji kod Nove Gorice, Češkoj i Slovačkoj. Ploču s imenom Vratnik može se vidjeti kod Samobora, u BiH i Bugarskoj. Alan se najdalje proširio od svih mjesta u Hrvatskom primorju. Na tri  kontinenta. Uz Francusku, Alan se nalazi u Rusiji, Turskoj. Čak i u afričkoj državi Benin. Melnice se mogu naći u Češkoj i Kanadi, kod Winnipega.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

error: Content is protected !!