ŽLU Crikvenica proslavila 20. rođendan

U proteklih 20 godina u luke je investirano 20 milijuna kuna, a lani je započet najveći investicijski ciklus vrijedan gotovo 60 milijuna kuna, istaknuo je ravnatelj ŽLU Crikvenice Mario Kružić

CRIKVENICA Županijska lučka uprava Crikvenica proslavila je 20. rođendan skupom u hotelu Esplanade. Čestitati su stigli župan primorsko-goranski Zlatko Komadina, zamjenica župana Marina Medarić, predsjednik županijske skupštine Erik Fabijanić, pročelnica županijskog Upravnog odjela za pomorsko dobro, promet i veze Nada Milošević, predsjednik gradskog vijeća Crikvenice Josip Friš, riječki lučki kapetan Darko Glažar, dekan Pomorskog fakulteta Alen Jugović, kolege iz drugih županijskih uprava…
Pod upravljanjem ŽLU Crikvenica deset je luka: Crikvenica, Bršćanovica (Dramalj), Črni mul (Crikvenica), Jadranovo, Omorika (Dramalj), Pazdehova (Dramalj), Perčin (Jadranovo), Podvorska (Crikvenica), Selce i Slana (Selce). Od osnutka ŽLU Crikvenica broj vezova je rastao od početnih 341 do današnjih 1.378 vezova, od čega je 1.193 komunalnih vezova, a 185 nautičkih. Uz ravnatelja, u ŽLU Crikvenica stalno je zaposleno troje djelatnika.
U proteklih 20 godina u luke je investirano ukupno 20 milijuna kuna, a protekla godina je od povijesnog značaja za ŽLU Crikvenica zbog započetog najvećeg investicijskog ciklusa vrijednog gotovo 60 milijuna kuna, istaknuo je ravnatelj ŽLU Crikvenice Mario Kružić.
“Posebno smo ponosni na Ugovor o dodjeli gotovo 33 milijuna kuna bespovratnih sredstava EU iz 2018. godine za nadogradnju luke Crikvenica, odnosno za izgradnju sekundarnog lukobrana i dogradnju Male palade. Na važnosti daje i činjenica da je ovaj projekt bio drugi po redu u Republici Hrvatskoj, a prvi u Primorsko – goranskoj županiji među projektima koji se financiraju iz Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija”, rekao je ravnatelj Kružić zahvalivši osnivaču Primorsko – goranskoj županiji koja je samo u posljednjih pet usmjerila u ŽLU Crikvenica 6,2 milijuna kuna.
Kao najznačajnije sufinanciranje od strane Ministarstva mora, prometa i infrastrukture istaknuta je ovogodišnja dogradnja luke Selce sa sufinanciranjem Ministarstva od četiri milijuna kuna, te radove iz 2016. godine na rekonstrukciji i dogradnji luke Podvorska u Crikvenici sa sufinanciranjem od 2, 6 milijuna kuna.
“U suradnji s lokalnom samoupravom kao najvažnije projekte istaknuli bi izgradnju novog obalnog zida i šetnice u luci Crikvenica u sklopu uređenja centralnog Trga Stjepana Radića iz 2013. godine ukupne vrijednosti šest milijuna kuna, te izgradnju novog obalnog zida i šetnice u luci Selce u sklopu uređenja Trga Palih boraca iz 2017. godine ukupne vrijednosti 6,5 milijuna kuna”, podsjetio je Kružić.
Istaknuta je rekonstrukcija i dogradnja luke Perčin u Jadranovu 2018. godine, za što je ugovorena koncesija s firmom BSK Commerce iz Rijeke. Investicija je vrijedna 14,5 milijuna kuna.
Osim navedenih investicija, iz povijesti ŽLU Crikvenica treba istaknuti županijsku brodsku liniju Crikvenica – Šilo koja je ponovno uspostavljena 2017. godine te se već prve godine pokazala kao pogođena jer je prevezla gotovo 12 tisuća putnika.
Župan primorsko-goranski Zlatko Komadina je podsjetio da su u sustavu županijskih lučkih uprava 103 luke širom Županije.
Ponosan sam što smo razvili decentralizirane sustave upravljanja jer lokalni ljudi najbolje znaju lokalne potrebe, rekao je Komadina dodajući da se ipak osjeti nedostatak stručnih službi obzirom da je trebalo voditi obimne projekte vrijedne 220 milijuna kuna. Komadina se zahvalio Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture koje je povuklo sredstva EU. Vrlo je bitno da smo imali pripremljene projekte koji su omogućili Ministarstvu da uspješno povuče sredstva, dodao je Komadina.
Župan je spomenuo da se ulaže na sve strane. U Novom, recimo, nema uvale i luke u kojoj se nije dogodila investicija, rekao je župan i zaključio da se toliko nije investiralo od vremena Mađarske i Austrije.
Na svečanosti su dodijeljena priznanja svima koji su podržali djelovanje i razvoj ŽLU Crikvenica.

Ravnatelj Mario Kružić

error: Content is protected !!