Znate sve o uskocima? A znate li koji su im bili omiljeni psi?

Uskoci su držali puno stoke za prehranu, a stoku je trebalo čuvati od od stranih vojski i zvijeri. Vjerne prijatelje našli su u tornjaku i dalmatineru

SENJ O uskocima gotovo da nema tajni. Povijesna istraživanja, znanstveni radovi, knjige, dokumentarci… Tko god je imao imalo volje da se pozabavi uskocima, mogao je doznati sve o njima. Ili gotovo sve. Ove godine navršava se 400 godina od raseljavanja senjskih uskoka nakon završetka Uskočkoga rata i mirovnih pregovora dojučerašnjih neprijatelja, Habsburške monarhije i Mletačke Republike, a portal worlddogfinder.com/hr otkrio nam je zanimljivu priču o uskocima. Na temu uskoci i njihovi psi. Kroz povijest su psi imali važne uloge u raznim sferama društva te su ispunjavali razne uloge i obavljali razne poslove. Nije čudno što su i na području Senja tadašnji ratnici imali svoje vjerne pratitelje i zaštitnike. Danas su psi postali članovi obitelji. U EU danas živi 60 milijuna pasa. Tako smo složili priču u kojoj su glavni likovi Senj, uskoci i psi.

Tijekom 16. i 17. stoljeća, kada su uskoci ratovali protiv Turaka i Mlečana, primarni izvor hrane bilo je stočarstvo i poljoprivreda. Da bi uskoci uspjeli prehraniti svoje ratnike bavili su se uzgojem stoke. Kod jedne od ranijih seoba na Žumberak spominje se kako su uskoci iz zaleđa Dalmacije doveli i 15 tisuća grla stoke. Stoku su uskoci držali i na području Senja i okolice te su bili primorani braniti stoku od stranih vojski i zvijeri. Kod oba zadatka uskoci su koristili i pse.

S obzirom da su dobar dio uskočkih ratnika činili katolički bjegunci s područja Hrvatske i BiH, nije preveliko čudo što su brojni tornjaci došli sa svojim vlasnicima s tog područja. Tornjak je snažna i velika pasmina za obranu stada od prirodnih grabežljivaca, primarno vukova. Uskoci su također koristili ove pse u ratnim akcijama. Kao “kurire” i pse za dostavu hrane.

Još jedna, poznatija pasmina koju su senjski uskoci koristili u svakodnevnom životu i na brodovima je dalmatinski pas. Dalmatinski pas je hrvatska pasmina koja je poznata diljem svijeta po svojim karakterističnim točkicama i svojem karakteru. Ovi psi su smireni u stresni situacijama stoga nije čudno da su ih koristili vatrogasci diljem svijeta u svojim postajama te da su se ovi psi svidjeli i legendarnim senjskim uskocima.

error: Content is protected !!