Županijske lučke uprave zaustavljaju ulaganja, osim nužnih

Da bi se pomoglo gospodarstvu, umanjit će se pristojbe za uporabu obale i naknada za korištenja lučkog područja

CRIKVENICA O planiranim mjerama i aktivnostima u cilju prilagodbe financijskog poslovanja novonastaloj situaciji uslijed epidemije koronavirusa i njenim posljedicama, županijske lučke uprave sa područja Primorsko-goranske županije raspravljale su na sjednici Izvršnog odbora Zajednice županijskih lučkih uprava.
Zaključci su doneseni jednoglasno, te su prihvaćeni svi prijedlozi konkretnih mjera koje su ŽLU u mogućnosti samostalno sprovesti bez suglasnosti osnivača ili države. Mjere se odnose na pomoći gospodarstvu kroz umanjenje tarifa lučkih pristojbi, točnije pristojbe za uporabu obale i naknada za korištenja lučkog područja. Svaka ŽLU će umanjiti pristojbe u skladu s mogućnostima. Također, uputili su i dopis Ministarstvu financija vezano uz pravne mogućnosti za omogućavanje odgode plaćanja naknada za koncesiju i to njenog fiksnog dijela.
Nadalje, predstavnici ŽLU složni su bili i oko “rezanja” vlastitih rashoda, na način da će se privremeno zaustaviti sva ulaganja u luke koja nisu nužna, osim već započetih ulaganja i sanacija koje su prijeko potrebne zbog sigurnosti korisnika luka i samih plovila, u maksimalnoj mjeri smanjiti će se troškovi reprezentacije…
Sami ravnatelji Županijskih lučkih uprava u PGŽ napravili su i korak više te su povodom obilježavanja Tjedna Crvenog križa uplatili deset posto svojih plaća za travanj na račun lokalnih organizacija Crvenog križa.

error: Content is protected !!