Bakarski park posvećen tunolovu gotov do kraja lipnja

Mislilo se sačuvati postojeće zelenilo, no podzemne vode su nagrizle korijenje i nije bilo moguće zadržati stabla, objasnio je gradonačelnik Bakra Klarić

BAKAR Uređenje parka Banj u Bakru okončat će do kraja lipnja. Kompletna investicija vrijedna je 1,3 milijuna kuna, a Grad Bakar dobio je za projekt “Obalni park s edukativnim stazama za promociju i prezentaciju povijesne tradicije ribarstva u Bakru” potporu od gotovo milijun kuna. Sredstva su stigla iz Ministarstva poljoprivrede – Uprave ribarstva, posredstvom FLAG-a Tunera odnosno kroz FLAG natječaj B.2.1 “Edukativne staze”.

Park će se protezati od spomenika hrvatskim braniteljima prema prostorijama SPD “Luben”. Posjetitelji će na edukativnoj stazi dužine 80 metara dobiti informacije o tunolovu kroz povijest u Bakru. Stazu će činiti inox ploče u obliku tune, a posjetitelji će moći odmoriti na kamenim sjedalicama. Postavit će se info panoi koji će ponuditi više informacija o povijesti tunolova. Info ploče sadržavat će i Brailleovo pismo namijenjeno slijepim ili slabovidnim osobama. Plan je i postavljanje interaktivnog edukativnog stupa. Grad Bakar će putem TZ Grada Bakra, Gradske knjižnice i drugih ustanova prikupljati građu kako bi park što zornije posjetiteljima prikazao tradiciju tunolova.

Dio javnosti protestirao je zbog uklanjanja zelenila, a gradonačelnik Tomislav Klarić ponudio je odgovor dodajući da su reakcije nekih inspirirane predizbornom kampanjom.
– Mislilo se sačuvati postojeće zelenilo, koliko god je to moguće. No, struka je rekla svoje. Podzemne vode su nagrizle korijenje i nije bilo moguće zadržati postojeće zelenilo. Nije se netko tek tako sjetio ukloniti zelenilo. Kako ćemo uskoro raditi kanalizaciju, morali smo postaviti cijevi za kanalizaciju kako sutra ne bi raskopavali tek uređeni park, objasnio je gradonačelnik Bakra Klarić dodajući da projekt sufinancira EU te da je stoga jasno da se sve mora izvoditi po pravilima i unaprijed zadanom projektu.

error: Content is protected !!