Bijeg pred turskim haračem zbližio Novi i Břeclav

Vodstvo grada na tromeđi Češke, Austrije i Slovačke iniciralo je bratimljenje s Novim, odakle je pred Turcima prije 450 godina izbjeglo nekoliko stotina obitelji i osnovalo desetak naselja Moravskih Hrvata. Pretpostavlja se da se radi o Hrvatima iz Krmpota

Novi Vinodolski – Prije gotovo pola tisućljeća Hrvati su pobjegli iz zaleđa Novog, vjerojatno Krmpota, pred navalom Turaka u Češku i osnovali desetak naselja. Danas je ta povijesna priča temelj za uspostavu službenih prijateljskih odnosa između grada Břeclava i Novog Vinodolskog. Vodstvo grada smještenog na tromeđi Češke, Slovačke i Austrije odlučilo je potražiti mjesto otkud su prije 450 godina stigli Moravski Hrvati i pokrenuti inicijativu za sklapanjem prijateljstva na razini dvaju gradova. Novljanska delegacija drugi put je posjetila 600 kilometara udaljen grad koji broji 25 tisuća stanovnika. Sljedeće godine delegacija iz Břeclava bi trebala doći u Novi, gdje se planira potpisati ugovor o bratimljenju gradova.

Delegaciju Grada Novog Vinodolskog činili su predstavnik Grada Dino Stošić, predstavnik Centra za kulturu Mario Butorac te predstavnica Narodne čitaonice i knjižnice Daria Bažok. S njima je otputovala i folklorna skupina OŠ Ivana Mažuranića s voditeljicom Marinom Levar i Marinom Klement.

Domaćini su najavili Novljane kao predstavnike mjesta otkud su došli njihovi Moravski Hrvati koji danas žive u mjestima Charvátská Nová Ves (Hrvatsko Novo Selo) i Poštorná. U Břeclavu je Novi predstavljen kao grad vinograda, ribarstva i turizma. Svojim stanovnicima su objasnili da je Novi Vinodolski područje iz kojeg su tzv. Moravski Hrvati izbjegli pred Turcima u 16. stoljeću. Nekoliko stotina obitelji je stiglo u Južnu Moravsku na poziv knezova Lihtenštajn, u opustošen i opustjeli kraj. Doseljenici su se pokazali kao vrijedni zemljoradnici koji su ekonomski digli kraj. Najveća mjesta koja su osnovali Hrvati su Frélichov (danas Jevišovka), Nový Přerov and Dobré Pole u regiji Mikulov i Charvátská Nová Ves, Poštorná and Hlohovec u regiji Břeclav.

error: Content is protected !!