Crikvenička izložba “Prva na Jadranu” u Splitu

Splićani će moći razgledati izložbu u Hrvatskom pomorskom muzeju do kraja siječnja

CRIKVENICA Izložba Muzeja Grada Crikvenice “Prva na Jadranu” otvorena je u Hrvatskom pomorskom muzeju Split. Izložba podsjeća na 60. godišnjicu puštanja u promet prve trajektne linije na istočnom Jadranu koja je povezivala Crikvenicu i Šilo na otoku Krku. “Prva na Jadranu” je premijerno otvorena u lipnju 2019. godine u Crikvenici, a nakon Rijeke stigla je i do Splita gdje ostaje do 30. siječnja 2021. godine. Zbog epidemiološke situacije otvorenje je održano ispred zgrade Muzeja.

 

 

 

 

 

Autori izložbe su viši kustos/ravnatelj Hrvatskog pomorskog muzeja Split Ljubomir Radić, kustosica Muzeja Grada Crikvenice Tea Rosić i vanjski suradnik Muzeja Grada Crikvenice Stjepan Špalj. U Splitu je bila i ravnateljica Muzeja Grada Crikvenice Silvija Huljina.

Izložba podsjeća da je liniju održavao legendarni trajekt Bodulka kojeg pamte svi stariji Crikveničani kao i stanovnici drugih otočnih mjesta na Jadranu koje je Bodulka povezivala s kopnom. Bodulka je kao prva na Jadranu “uplovila” u povijest ne samo Crikvenice, nego i općenito prometa Hrvatske. Prigodna izložba osim trajektne linije tematizira i općenito razvoj crikveničke luke, parobrodarske linije koje su prije pojave trajekata bile glavne poveznice obalnih naselja, ali i povijesnu usmjerenost Crikveničana na istočnu obalu otoka Krka što utječe na osnutak mjesta Šilo te naposljetku gradnju Krčkog mosta koji je ove godine obilježio 40 godina od otvaranja za promet.

FOTO Veljko Martinović (Dalmatinski portal)

 

error: Content is protected !!