Crikveničko-vinodolska rivijera nadomak tri milijuna noćenja

U Puntu su predstavljeni turistički rezultati na razini PGŽ za rujan i devet mjeseci

PUNAT Turistička zajednica Primorsko-goranske županije i Turistička zajednica otoka Krka održale su zajedničku konferenciju za medije, povodom odličnih rezultata od početka godine do kraja rujna 2022.
Konferencija je održana je u Marini Punat, Bistrou 9 bofora, u prisutnosti predstavnika Turističke zajednice PGŽ, predsjednika Zlatka Komadine i direktorice TZ PGŽ dr.sc. Irene Peršić Živadinov, predsjednika TZ otoka Krka Daniela Strčića, direktorice TZ otoka Krka Majde Šale, direktorice Marine Punat Renate Marević, te predstavnika načelnika općina, krčkih gradonačelnika i direktora otočnih turističkih zajednica.

Sjajni turistički rezultati konstantna su na cijelom području Primorsko goranske županije. Rujan je 8 posto bolji od rujna 2019. godine. Tijekom rujna u komercijalnom smještaju ostvareno je 1,8 milijuna noćenja. U komercijalnom i nekomercijalnom smještaju je ostvareno 2,1 milijuna noćenja. Najviše noćenja je ostvareno na otoku Krku, više od 800 tisuća noćenja. Slijede Cres i Lošinj s 420 tisuća noćenja, Crikveničko-vinodolska rivijera s 310 tisuća noćenja te otok Rab s 240 tisuća noćenja.

Obiteljski smještaj je u rujnu 2022. godine ostvario preko 830 tisuća noćenja, što je u usporedbi s rujnom 2019. godine 22 posto više. Kampovi i u rujnu ostvaruju odlične rezultata, na Kvarneru je ostvareno 15 posto više noćenja u odnosu na isti mjesec 2019. godine.

Predstavljanje turističkih rezultata u marini Punat

U razdoblju od siječnja do rujna, u komercijalnom i nekomercijalnom smještaju, ostvareno je 17,4 milijuna noćenja, dok je u komercijalnom smještaju ostvareno gotovo 14,9 milijuna noćenja što je 1 posto više u odnosu na 2019. godinu.
Prema broju ostvarenih noćenja, najposjećenija subregija bio je otok Krk s 6,2 milijuna noćenja. Na drugom mjestu su Cres i Lošinj s 3,3 milijuna noćenja, a treća je Crikveničko-vinodolska rivijera s 2,9 milijuna noćenja. Slijede otok Rab s više od 2 milijuna noćenja, Opatijska rivijera s 1,8 milijuna noćenja, riječko područje s nešto više od 880 tisuća noćenja te Gorski kotar koji sa 110 tisuća noćenja nastavlja s rastom u broju noćenja (16 posto više u odnosu na 2019. godinu).

Prema broju noćenja, glavna tržišta su i dalje Njemačka, Slovenija, Hrvatska, Austrija, slijede Italija, Mađarska, Češka, Poljska, Slovačka i Nizozemska. U usporedbi s 2019. godinom Nijemci su u devet mjeseci ostvarili 14 posto više noćenja u odnosu na rekorde iz 2019. godine.

Prema ostvarenom broju noćenja u smještaju, na prvom su mjestu objekti u domaćinstvu s ostvarenih gotovo 7,8 milijuna noćenja, što je 3 posto više u odnosu na 2019. godinu. Slijede kampovi 3,85 milijuna noćenja (7 posto više) i hoteli s gotovo 3 milijuna noćenja.

Najveći porast u broju noćenja i dalje bilježe objekti visoke kategorije (5 zvjezdica), pa su tako zabilježeni porasti od 63 posto u objektima u domaćinstvu (u odnosu na rekordnu 2019. godinu), zatim 17 posto u kampovima, te 12 posto u hotelima. Kampovi s 5 zvjezdica imaju popunjenost od 156 dana, a kampovi u prosjeku imaju popunjenost od 82 dana.

– Posebno veseli činjenica značajnog porasta gostiju u mjesecima van glavne sezone, što nas približava glavnom cilju ukupnog turističkog sektora Kvarnera, cjelogodišnjem turizmu. Naša Županija za to ima itekako velik potencijal, jedinstveni spoj zelenog i plavog, mora i gorja, naš geografski položaj, razvijenu prometnu infrastrukturu, tradiciju, kulturno bogatstvo, čist zrak, more, stoljetnu tradiciju turizma, obrazovan i stručan kadar. Imamo dakle sve preduvjete da turizam bude vodeća industrija Županije koja će generirati i razvoj drugih sektora, smatra predsjednik Turističke zajednice PGŽ Župan Zlatko Komadina.