Djevojke, nemojte slučajno odbiti Bele

Mladići u bijelim uniformama su tradicija, ponos Triblja, osnovani su između dva rata, a kad krenu zadnji vikend nema ih kući danima. A zadatak? Užitak. Posjećivati slobodne djevojke

Tribalj – Vinodol je ispunjen tradicijom, a dio tradicije je i grupa Beli. Običaj je živio i u drugim mjestima Vinodola, no održao se tek u Triblju. Vremena se mijenjaju, no ostala je čast biti Beli. Ponos Triblja.

Nastali su između dva svjetska rata. U Bele su se regrutirali slobodni dečki. Da bi se ušlo u grupu mora se navršiti 18 godina, a iz društva se izlazi nakon ženidbe. Povjeren im je zadatak koji se ne odbija. Obilazak slobodnih djevojki na koji kreću zadnji mesopusni vikend. Dakle, traju samo jedan vikend dok prethodne vikende obilaze kraj sa svojim tribaljskim grupama. No, taj jedini vikend se živi 100 na sat. Subotu, nedjelju, ponedjeljak i utorak. Beli obilaze kuće, a domaćini ih dočekuju s poslasticama i pićem. Po noći zapjevaju djevojkama pod prozorom. Ako im se ne otvori, naprave dešpet. Zato, djevojke, ne odbijajte Bele.

Beli vole utorak, kad im se pridružuju djevojke i kad zajedno idu u paradu.

Na mesopusni utorak, kada se pali mesopust, u Triblju se skupljaju sve grupe. Zna se tko je na čelu kolone.

Bele nije teško prepoznati. Bijele hlače, košulja i jakna s trobojnicom na nogavicama i rukavima, vojničke čizme i bijela kapa. Uz harmoniku. Beli nose hrvatsku zastavu, a na tri roga na koplju se stavlja zeleno zelje, jabuka ili naranča…U godinama pred Hrvatsko proljeće Beli su nosili zastavu bez crvene zvijezde pa su svi Beli bili kažnjeni, prepričavaju u Triblju.

Zadnje vrijeme prepoznaje ih se po pjesmi “A da smo fanti, fanti…”

Možda je najzanimljivije da nema više kući kad se krene u pohod. Spava se gdje se stigne. Nekad su spavali u sijenu, s blagom. Danas se snađu. Sigurno neka djevojka kojoj je Beli zapeo za oko otvori vrata.

Za vikend su krenuli u sedam ujutro.

Najprije su išli na grob prerano preminulom članu Ninu Vidakoviću. Posjetili su Ninove roditelje i potom krenuli za Crikvenicu. Uvečer su posjetili maškarano druženje na Gornjem kraju, a poslije… Tko zna.