FOTO Banjolučki učenici ponovno ljetuju kod prijatelja u Kraljevici

Posjet šestero djevojaka i mladića dio je prijateljstva i suradnje Grad Kraljevice i biskupa Komarice odnosno Banjolučke biskupije

Kraljevica – Šestero djevojaka i mladića iz Banjolučke biskupije sedam dana je provelo u Kraljevici zahvaljujući prijateljstvu Grada Kraljevice i biskupa banjolučkog biskupa Franje Komarice. Učenici Katoličkog školskog centra bl. Ivan Merz drugu godinu dolaze na ljetovanje u Kraljevici. Djeca su boravila u Centru za rehabilitaciju Rijeka – podružnica Oštro kojem gosti i Grad Kraljevica upućuju zahvalu. Veliko hvala je zaslužio i Gordan Žurka koji je inicirao prvi dolazak biskupa Komarice u Kraljevicu. Iz prvog posjeta biskupa rodilo se prijateljstvo koje je rezultiralo i posjetom delegacije Grada Kraljevice i Zbora Zvijezda Danica Banja Luci. Gradonačelnik Kraljevice Dalibor Čandrlić je istaknuo da nije želio da prijateljstvo između biskupa Komarice i Kraljevice ostane samo na lijepim riječima i uzajamnom poštovanju već je inzistirao da se učini nešto konkretno. Ljetovanje djece sigurno je konkretan korak povezivanju s Banjolučkom biskupijom i vjernicima u Banja Luci.

Djevojke i mladići iz župa Banja Luka, Presnače, Bosanska Gradiška, Budžak i Petričevac stigli su u pratnji vjeroučiteljice Blaženke Ivekić. Posjetili su svetište na Trsatu i sudjelovali na Križišćanskoj noći. Naravno, dan nije mogao proći bez kupanja. Treba spomenuti da su djeca zaslužila ljetovanje, sedam dana vrijedno su radili u kampu u Mahovljanima pored Banje Luke.

“Zahvaljujemo se gradonačelniku Čandrliću, dogradonačelnici Pauli Vučković, ravnateljici Centra Ornela Klevisser-Tomašić te osoblju i djeci centra koji su nas srdačno primili, rekla je vjeroučiteljica Blaženke Ivekić.

KŠC u Banja Luci podržava toleranciju, mir i prijateljstvo. Školu pohađaju djeca svih vjeroispovijesti i nacionalnosti. Među učenicima je najviše pravoslavaca, slijede muslimani, a tek potom katolici koji su nakon rata u BiH ostali na simboličnim brojkama. Za ilustraciju, u prvom razredu nema niti jednog katolika, a ove godine upisano je dvoje učenika katoličke vjeroispovijesti.

Zamjenica kraljevičkog gradonačelnika Vučković je istaknula da i Grad Kraljevica promiče toleranciju kao vrijednost te da je suradnja Kraljevice i Banjolučke biskupije još jedan prilog promicanju tolerancije.

error: Content is protected !!