FOTO Načelnik Karlić poziva na obnovu kuća u Bribiru zapaljenih u pohodu popa Đujića 

U svjetlu skorog uređenja užeg centra Bribira, načelnik Vinodolske općine zalaže se za obnovu ruševina širom Bribira. Oči najviše bodu dvije kuće u starom gradu, nasuprot općinske zgrade. Riješeno je vlasništvo, vlasnici žive u Kaliforniji i žele prodati kuće

Bribir – U svjetlu skorog uređenja užeg centra Bribira, načelnik Vinodolske općine Marijan Karlić zalaže se za obnovu ruševina širom Bribira. Broj napuštenih i urušenih kuća je popriličan. Dobar dio urušenih kuća posljedica je pohoda četnika popa Đujića pri povlačenju u siječnju 1945. godine, kada su u Vinodolu i Primorju ubili tridesetak civila, a u Bribiru zapalili 70 do 100 kuća i crkvu. Dobar dio kuća pruža ružnu sliku kraja koji sve više živi od turizma, a možda najviše oči bodu dvije kuće u starom gradu. Točno nasuprot općinske zgrade. Jedna kuća je zapaljena isti dan kada i crkva, a druga kuća je u nešto boljem stanju. Načelnik Karlić smatra da se radi o atraktivnoj lokaciji i da bi moglo biti zainteresiranih za kupnju ruševine i kuće.

Riječka odvjetnica Ingrid Barić koja zastupa vlasnike potvrđuje da se obje kuće prodaju, da je nakon pet ostavinskih rasprava vlasništvo čisto te da obitelj koja je nakon Drugog svjetskog rata preselila u SAD prodaje i četiri tisuće kvadrata voćnjaka na lokaciji u Bribiru gdje se već davnim planovima predviđala gradnja sportske dvorane.

Ljudi žive u Kaliforniji i ne planiraju se vraćati, kaže odvjetnica Barić i dodaje da je obitelj izrazila želju da njihove nekretnine kupe domaći ljudi, ako je moguće. Kuća koja se prodaje uz ruševinu je bila prva trgovina u Bribiru, unutra su još kutije za bombone, kaže odvjetnica obitelji.